Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 19:49 |

Poslanici napustili zgradu Parlamenta FBiH, demonstranti se razišli

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Nekoliko desetina demobiliziranih boraca koji su danas od podne protestirali ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, nakon incidenta koji se desio kasno popodne razišli su se kad je njihov predstavnik objavio putem megafona da su poslanici napustili zgradu.

Razlaz demonstranata ispratile su rijetke kamere i poneki novinar.

Prethodno, dok su poslanici, novinari i ostali sudionici današnje sjednice Predstavničkog doma još bili u zgradi, u skupštinskoj sali, shvativši da se izvan tog prostora "nešto dešava", osiguranje im je preporučilo evakuaciju iz objekta.

Većina učesnika je tako i postupila te ih je osiguranje provelo do alternativnog izlaza, a u skupštinskoj sali ostala je nekolicina novinarskih ekipa koje su bezuspješno pokušavale saznati detalje. Uskoro su i oni izašli iz zgrade jer je to, sad već izričito, tražilo od njih osiguranje i provelo ih do alternativnog izlaza.

Napolju, na platou, ispred glavnog ulaza u zgradu stajali su specijalci. Uskoro su se demonstranti razišli saznavši da su poslanici napustili objekat.

Do ovog trenutka nije bilo službene informacije kako je došlo do incidenta i šta se tačno dešavalo.

Nepotvrđene informacije su da je počelo tako što je jedan od protestnika ušao u zgradu i tražio sastanak boraca s rukovodstvom Predstavničkog doma, a kad je osiguranje odgovorilo da to nije moguće u datom trenutku, vratio se među kolege i saopćio im ishod razgovora s osiguranjem.

Nakon toga su se začuli povici i navodno su demonstranti pokušali u dva navrata ući u zgradu silom te je bilo i naguravanja s policijom.

Protest demobiliziranih boraca počeo je mirno oko podne, kada se u zgradi Federalnog parlamenta održavala sjednica Predstavničkog doma na kojoj se raspravljalo o stanju u sektoru obrazovanja u FBiH. Demobilisani borci su očekivali da će na dnevnom redu sjednice biti i njihovi zahtjevi.

Između ostalog, oni traže donošenje federalnog zakona koji bi ustanovio mjesečni novčani dodatak demobiliziranim borcima koji nisu ostvarili nikakva slična prava na osnovu do sada donesenih zakona.

Po završetku tematske sjednice, Predstavnički dom je trebalo da započne novu, vanrednu, u čijem predloženom dnevnom redu također nije bilo boračkih tema. U pauzi između dviju sjednica došlo je do incidenta.

Zasad nije poznato hoće li sutra biti nastavka zasjedanja, kako je i najavljeno.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

Troje djece ranjeno u pucnjavi u finskoj školi, maloljetni napadač uhapšen

Na izraelsku ambasadu u Nizozemskoj bačen 'predmet u plamenu'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana