Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 16:12 |

Dvije izmjene Zakona o krivičnom postupku na sjednici Predstavničkog doma

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije postigao saglasnost o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH koje je predložio Amir Fazlić (SDA) po hitnom zakonodavnom postupku o čemu će sutra na sjednici poslanici Doma biti upoznati.

Na sjednici 21. marta poslanici mu nisu dali podršku, odnosno nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske, a poslanici će se sutra o njemu izjašnjavati u drugom krugu kada je potrebno da ne bude dvije trećine protiv iz jednog od entiteta da bi zakon bio usvojen.

Problem sa izmjenama tog zakona je nastao zbog činjenice da postoji i prijedlog Ministarstva pravde BiH za izmjene tog zakona koje su potrebne zbog implementacije odluke Ustavnog suda koji je prije osam mjeseci neke odredbe zakona proglasio neustavnim.

U obrazloženju tog prijedloga, između ostalog, navodi se da je riječ o usklađivanju odredbe zakona koja govori o svjedoku čiji iskaz, pod zakonskim uvjetima, može biti dokaz optužbe koji će se koristiti u postupku protiv drugih osoba.

Osim toga sutra je na dnevnom redu i zahtjev poslanika HDZ-a Nikole Lovrinovića za razmatranje izmjenama Zakona o krivičnom postupku također po hitnom zakonodavnom postupku.

Kolegij Doma nije postigao saglasnost o prijedlogu poslanika Nikole Špirića (SNSD) za razmatranje „Stanja sigurnosti u BiH povodom alarmantnih izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića" kao posebnu tačku dnenvog reda sjednice o čemu će se poslanici također sutra izjašnjavati u drugom krugu.

Poslanici bi trebali razmatrati i izmjene zakona o prekršajima, o radu u institucijama, o sportu, o upravnim sporovima BiH te dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'