Ekonomija     | 17.04.2018. 15:53 |

RAK na sastanku Evropske konferencije za poštu i telekomunikacije (CEPT)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) učestvuje na sastanku radne grupe u organizaciji Evropske konferencije za poštu i telekomunikacije (CEPT), u okviru odbora za elektronske komunikacije (ECC), koji se održava od 17. do 20. aprila u Kopenhagenu. 

Na sastanku se analizira uticaj smetnji na radarskim sistemima koje mogu uzrokovati lokalne radio mreže (RLAN) u frekvencijskom opsegu od 5 do 6 GHz, te razmatraju tehnički detalji u rješavanju smetnji koje uzrokuju različiti izvori radio emisija.

Pored toga, teme sastanka će biti i devijacija FM signala, način određivanja emitovane snage predajnika, način identifikacije fizičke ćelije u mobilnim mrežama, te upitnici o LTE i DVB-T / T2 i mjerenjima elektromagnetnog zračenja, za koje je zadužena delegacija Agencije.

Ova radna grupa razmatra tehnička rješenja kontrole i nadzora radiofrekvencijskog spektra, te priprema i predlaže međunarodne preporuke iz ove oblasti sa ciljem uvođenja zajedničkih mjernih tehnika i procedura za nadzor radiofrekvencijskog spektra.

U skladu s tim, Agencija predvodi internu radnu grupu u okviru CEPT-a koja je zadužena za prikupljanje relevantnih informacija o mjerenjima najnovijih tehnologija koje se koriste u mobilnim komunikacijama, prenosu podataka i digitalnoj radiodifuziji, saopćeno je iz RAK-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

RAK: U BiH danas se emituje ukupno 154 radijskih programa

RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

Dani medijske i informacijske pismenosti od 19. do 29. oktobra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo