Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 15:34 |

Delegate PSBiH ne iznenađuju kritike iz Brisela

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentirali su mogućnost da će Evropska komisija i danas u svojoj analizi kritizirati usporenost reformi u BiH i dok jedni za to krive preuranjenu izbornu kampanju, drugi problem vide u nepostojanju stabilne većine u PSBiH za provođenje reformi.

Dopredsjedavajući Doma Safet Softić (SDA) smatra da je u BiH predizborna kampanja krenula još prošle godine iako su opći izbori planirani tek za oktobar ove godine te je ocijenio da se stranke više bore za izborni rejting nego što se zaista žele provoditi reforme koje su predviđene Reformskom agendom.

- Kritika iz Brisela je u značajnoj mjeri opravdana i svaki trenutak koji je ostao do kraja ove godine i stranke većine i opozicije treba da iskoriste da se što je moguće više učini koraka kada je Reformska agenda u pitanju - mišljenja je Softić.

Međutim, dodao je, stvari idu sporo i to najviše zbog krupnih pitanja koje treba riješiti, poput izmjena Izbornog zakona, što je nazvao kamenom spoticanja , a mnoge druge stvari  bi bilo lakše provesti da ovaj problem nije na dnevnom redu.

Za dopredsjedavajućeg Doma Barišu Čolaka (HDZBiH) također je sporno pitanje neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH zbog čega bi mogla biti upitna implementacija izbornih rezultata, te smatra da se ni ovaj izvještaj Evropske komisije neće razlikovati od dosadašnjih.

Najveći problem za neprovođenje reformi predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (Narodna stranka) vidi u nepostojanju parlamentrane većine u Predstavničkom domu PSBiH, a ta većina u Domu naroda postoji samo na bazi, tvrdi, korektnosti koja je motivirana potrebom da se još više ne doprinosi krizi.

- Treba pogledati istini u oči i reći da od starta proklamovana podrška evropskoj agendi nije bila iskrena od svih političkih  subjekata, pogotovo kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije te funkcioniranja pravne države, a sve to dovelo je i do nepostojanja većine - Tadićev je stav.

Zbog svega toga, smatra da Vijeće ministara BiH treba podnijeti ostavku ukoliko se ova situacije neće mijenjati u narednih nekoliko mjeseci do općih izbora.

Izvještaj koji će danas biti predstavljen delegat Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) nije želio komentirati jer ga nije još pročitao.

Evropska komisija danas usvaja "paket proširenja" koji daje ocjenu stanja i napretka svake od zemalja zapadnog Balkana koje su na putu eurointegracija, a očekuje se da će BiH dobiti kritike zbog usporenih reformi, prenose mediji.

Šest zemalja zapadnog Balkana danas će dobiti od Evropske komisije dubinsku analizu stanja zasnovanu na političkim i ekonomskim kriterijumima kao i procjenu sposobnosti za preuzimanje obaveze koje nosi članstvo u EU.

U Briselu su pred ovaj izvještaj najavili da podrška koju EU daje procesu proširenja ni na koji način neće uticati niti uljepšati ocjenu stanja demokratije, vladavine prava, ljudskih prava, ekonomije i usklađenosti sa standardima EU u svakoj od šest partnerskih zemlja iz regiona.

Prema uvidu u izvještaj koji su objavili neki mediji, vladavina prava, organizirani kriminal i korupcija, sloboda izražavanja i bilateralni sporovi, ponovo su ocijenjeni kao "bolne tačke" svih zemalja regiona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Belgijsko predsjedništvo EU i Evropska komisija pozivaju na hitnu akciju za zaštitu prava palestinske djece

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo