Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 15:07 |

Na Jahorini dvodnevna obuka o ciljanim kampanjama privlačenja investitora

FENA Saopćenje

JAHORINA, 17. aprila (FENA) - U organizaciji Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i uz podršku Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini na Jahorini je danas počela dvodnevna obuka o načinima realizacije ciljanih kampanja privlačenja investitora.

Trening je upriličen za sve članice Saradničke mreže u Bosni i Hercegovini na lokalnom nivou, odnosno općine/opštine, gradove i kantone, te predstavnike kantona uključenih u rad Savjeta za strane investitore FBiH.

- Od uspostavljanja projekta 'Postinvesticiona podrška investitorima' (Aftercare) 2007., te njegovom nadogradnjom 2013. godine kroz osnivanje Saradničke mreže za podršku investitorima u BiH, Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) uspješno sarađuje s IFC-om doprinoseći zajedničkom unapređenju poslovnog okruženja u BiH. Projekt je pionir u uspostavljanju novog pristupa u rješavanju administrativnih prepreka za investiranje, što nije bila praksa u zemlji do njegovog pokretanja. Važno je napomenuti da IFC provodi i obuke na jačanju kapaciteta lokalnih zajednica za privlačenje investicija – rekla je Jasmina Dževlan, portparol FIPA-e BiH.

Privlačenje investitora zahtijeva strateško planiranje, a to podrazumijeva detaljno poznavanje resursa date lokalne zajednice, njenih konkurentskih prednosti, te vizije daljnjeg razvoja.

Investitori očekuju da im se pruže sve informacije na osnovu kojih mogu donijeti odluku o ulaganju svog novca, a očekuju i da im se to prezentira na atraktivan način, u skladu sa savremenim poslovnim trendovima.

Analizom dosadašnjih rezultata, Saradnička mreža se pokazala kao efikasan mehanizam za identificiranje otvorenih pitanja, ali brzina njihovog rješavanja zavisi od kompleksnosti problema i nivoa vlasti koje trebaju biti uključene u njihovo rješavanje.

Tako, na primjer, u protekle dvije godine, kroz Saradničku mrežu su obavljene 243 posjete kompanijama širom Bosne i Hercegovine.

U direktnom razgovoru sa investitorima identificirano je 486 otvorenih pitanja, od čega je 95 već riješeno, 127 je u postupku rješavanja, dok je za rješavanje preostala 264 otvorena pitanja ipak potrebno provesti dublje sistemske reforme.

Realizacijom ovog modela rada sa investitorima, od 2013. do danas, uspješno je realizirano 16 investicija u vrijednosti od 61 milion konvertibilnih maraka.

- Saradnjom sa IFC-om uprava opštine Šamac je ostvarila višestruke efekte koji se ogledaju u nekoliko ključnih segmenata, a jedan od njih je i taj da je uveden jednošalterski sistem u radu sa investitorima što neminovno vodi do lakšeg pribavljanja dozvola, samim tim je smanjeno administrativno opterećenje, i napravljena je velika ušteda za naše privrednike. Takve olakšice stvaraju ambijent gdje smo privlačniji potencijalnim investitorima što se svakako pozitivno odrazilo na našu opštinu – rekao je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Agencija za promociju stranih investicija BiH - FIPA i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, uz tehničku podršku IFC-a, utvrdili su 2013. godine okvir za Program postinvesticijske podrške investitorima u BiH i uspostavili Saradničku mrežu u Bosni i Hercegovini.

Ovu mrežu čine institucije na svim nivoima vlasti, koje žele pružiti podršku investitorima u rješavanju otvorenih pitanja koja, najčešće administrativno, priječe realizaciju njihovih preduzetničkih ideja.

Danas Saradnička mreža broji 62 člana, odnosno 62 institucije sa svih nivoa vlasti u BiH uključujući općine, gradove, kantone, entitetske i državne institucije i ministarstva, te Distrikt Brčko BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Halilagić i Ridžalović o saradnji Vlade TK i IFC-a

Reilly: Stvariti okruženja u kojima nema mjesta rodno-zasnovanom nasilju

IFC i Udruženje banaka BiH unapređuju kapacitete u bankarskom sektoru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo