Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 16:08 |

Kazazović: 'Škola u prirodi' besplatna i s boljim uvjetima za osnovce u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo izdvojilo je 250.000 KM iz ovogodišnjeg budžeta za sufinansiranje dogradnje područne škole Šabići sa "Školom u prirodi", koja je u sastavu OŠ "Zaim Kolar" Trnovo.

Sporazum o sufinansiranju projekta potpisao je danas resorni ministar Elvir Kazazović s općinskim načelnikom Ibrom Berilom.

Taj objekt u Šabićima na Bjelašnici u vlasništvu je Kantona Sarajevo i služi za boravak sarajevskih osnovaca tokom školskih aktivnosti u prirodi, koje su sastavni dio nastavnog plana i programa.

- Namjera je da, proširivanjem kapaciteta tog objekta, omogućimo svim učenicima četvrtih razreda (oko 4.000) da 'Školu u prirodi' provedu u tom predivnom prirodnom ambijentu Bjelašnice, besplatno i u boljim uvjetima. To će se dešavati u kontinuitetu tokom cijele školske godine - najavio je ministar Kazazović.

Dodao je da će dogradnjom objekta, između ostalog, biti povećani smještajni kapaciteti za još 45 ležaja, proširen prostor kuhinje kao i trpezarija.

Kroz "Školu u prirodi" djeci će se omogućiti boravak na čistom zraku, kao i upoznavanje s prirodnim i historijskim znamenitostima šireg područja Bjelašnice.

- Kanton Sarajevo će prvi u BiH omogućiti besplatan boravak učenicima u prirodi, u okviru vanškolskih aktivnosti. Pokušat ćemo animirati i roditelje da volontiraju jedan dan u toj školi, kao i da organiziramo zajedničke ekološke aktivnosti - naveo je načelnik Berilo.

Dodao je da Općina Trnovo namjerava projekt nastaviti kroz izgradnju sportskih terena i dvorane na ovom prostoru, ali i druge sadržaje koji će upotpuniti ljetnu ponudu posjetiteljima, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo