Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 15:47 |

Galijašević u posjeti laboratorijama INZ-a

FENA Saopćenje

 

ZENICA, 17. aprila (FENA) - U toku su aktivnosti oko osnivanja još jednog Zavoda u okviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ), Zavoda za zaštitu bilja, čime će ovaj Institut značajno proširiti svoje kapacitete - izjavio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, nakon što je sa saradnicima posjetio INZ i obišao dio laboratorijskih prostorija, smještenih u krugu Instituta "Kemal Kapetanović".

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK Himzo Smajić istakao je da je u prethodne dvije godine putem ovog ministarstva iz budžeta ZDK izdvojeno je 260.000 KM za kapitalna ulaganja, a u budžetu za 2018. godinu je planirano još 100.000 KM.

- Pored toga ovo Ministarstvo će u 2018. godini, u okviru tekućeg transfera za Institut u iznosu od 200.000 KM za projekte iz oblasti poljoprivrede, izdvojiti i sredstva za podršku uvođenju i održavanju sistema akreditacije po standardu ISO 17025 - kazao je Smajić.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Senad Huseinagić naglasio je da je INZ-ov laboratorij za mikrobiološke analize hrane prošao proteklih dana prvi kontrolni audit stručnog tima BATE (Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine), čime je potvrđen kvalitet rada ovog Instituta.

Po njegovim riječima, u toku su aktivnosti na akreditaciji laboratorija za dijagnostiku oboljenja životinja i laboratorija za hemijske analize hrane i vode, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'