Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 14:27 |

Softić: Zvizdić je referentan kandidat za člana Predsjedništva BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je referentan kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Stranke demokratske akcije (SDA) i njegovu izjavu nisam doživio kao odustajanje od kandidature, kazao je to danas novinarima u Sarajevu potpredsjednik SDA Safet Softić.

Zvizdić je u intervjuu za TV1 kazao da je sve bliže odustajanju od kandidature za člana Predsjedništva BiH, odnosno da razmišlja o tome da se njegovo ime uopće ne nađe na listi potencijalnih kandidata SDA za člana kolektivnog šefa države.

Softić je izrazio nadu da Zvizdić neće odustati od procedure do kraja, podsjećajući da je na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA usvojena procedura koja propisuje da će 26. maja na Konvenciji stranke biti promoviran kandidat za kolektivnog šefa države na predstojećim općim izborima planiranim za oktobar.

- Na vjerujem da će Zvizdić odustati od kandidature i dobro je da se ljudi unutar stranke pitaju. Ranije smo imali drugačiju situaciju jer smo lidere stranke imali kao kandidate Sulejmana Tihića i dva mandata Bakira Izetbegovića te nije bilo potrebe za širom procedurom unutar SDA - pojasnio je.

Međutim, situacija je sada takva da Izetbegović ne može više biti kandidat i predloženo je nekoliko osoba koje bi mogle biti kandidati, istaknuo je Softić, dodajući da je za SDA vrlo važno da njen kandidat pobjedi na oktobarskim izborima.

Na ponovno pitanje novinara da li je Sebija Izetbegović, aktuelna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i supruga Bakira Izetbegovića, moguća kandidatkinja SDA za članicu Predsjedništva BiH, Softić je ponovio da su i Sebija i Bakir Izetbegović kazali da ona nije kandidatkinja.

- Ne znam šta bismo više od toga mogli reći, ali mediji spekuliraju svako iz svojih razloga. Moj dojam je takav da su unutar SDA tri kandidata. Svi oni su javnosti poznati i ko god da bude predložen mislim da će imati jednoglasnu podršku stranke - zaključio je Softić.  

Denis Zvizdić, Safet Softić i Šefik Džaferović spominju se kao osobe koje bi mogle biti kandidati SDA za člana Predsjedništva BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo