Ekonomija     | 17.04.2018. 14:28 |

Šarović: Novi Agrokor sa novim vlasnicima od septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Osnovna nagodba sa povjeriocima u slučaju „Agrokor“ je postignuta i nakon isteka roka za žalbu, u septembru, imaćemo novi Agrokor - istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sastanka na Bledu kome su prisustvovali i ministrica privrede, preduzetništva i obrta Republike Hrvatske Martina Dalić, ministar za privredni razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić te Biljana Jakić, crnogorska ministrica trgovine.

 - Težak period je prošao. Agrokor je ušao u mirnu fazu. Rebrendiranje je proteklo uspješno, Merkator je ponovo u Bosni i Hercegovini i što je najvažnije obaveze prema dobavljačima izvršavaju se u zakonskom roku - istakao je ministar.

Agrokor preuzimaju ključni povjerioci i kako sada stvari stoje, kontrolu nad dijelom Agrokora imat će dvije ruske državne banke - Sberbank i VTB banka, i to do 50 posto, od čega samo Sberbank 40 posto.

Agrokor će nastaviti da djeluje kao holding, a vlasnici će biti povjerioci čije sjedište kompanije će biti u Holandiji, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta