Kultura     | 17.04.2018. 14:28 |

U maju umjetnički performans 'Evropa - nedovršeno remek djelo'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Finalne pripreme za održavanje umjetničkog performansa "Evropa - nedovršeno remek djelo", čiji je kreator vrhunski violinista i ambasador kulture Slovenije Miho Pogačnik, bio je povod današnjeg sastanka predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić, premijera Adema Zolja i ministra kulture i sporta Mirvada Kurića sa ambasadoricom Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zoricom Bukinac.

- Raduje me što će ovaj vrlo važan umjetnički performans biti uskoro realizovan, a posebno što je cijela priča fokusirana na Sarajevo koje je bez sumnje rasadnik talenata. Riječ je o konceptualnom projektu sa potpunom interakcijom između publike i izvođača tokom njegovog održavanja - istakla je Babić.

Kako je pojasnila ambasadorica Bukinac, to je kulturno-politički projekt, kreacija koji je prošle godine održan u Tirani, Skoplju i Prištini, a planirano je da u ovoj godini, pored Sarajeva, bude izveden u Novom Sadu, Beogradu i Cetinju.

Navedeno je da će u realizaciji 3. maja učestvovati oko 150 predstavnika bh. društva, među kojima će biti umjetnici-izvođači, političari, poduzetnici, studenti koji će zajedno nastupati, kako bi osjetili kompoziciju koja se izvodi iznutra te sinergiju koja postoji između politike, muzike, obrazovanja i svakodnevnog života.

- Naš vrhunski umjetnik je ovim projektom zapravo želio dati odgovore na dva ključna pitanja, a ona su kakvu Evropu svi mi želimo da vidimo u budućnosti i šta je to što joj mi možemo dati, a što ona nema - naglasila je ambasadorica Bukinac, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana