Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 12:27 |

Crnadak - Asim: Veliki potencijal za saradnju BiH i Maldiva

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Kako bi uspostavili bolje diplomatske odnose ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Maldivi, Igor Carnadak i Mohamed Asim, najavili su potpisivanje memorandum o razumijevanju, te da će delegirati počasne konzule.

Naime, ministar Vanjskih poslova Republike Maldivi Mohammed Asim se tokom prve ministarske posjete Bosni i Hercegovini, danas susreo s ministrom Crnatkom, s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dviju država.

Nakon susreta, Crnadak je ocijenio da su politički odnosi BiH i Maldiva bili dobri ali da bi trebali biti još bolji, te su u tom kontekstu postigli dva važna dogovora.

Dogovreno je da na sljedećem susretu bude potpisan memorandum o razumijevanja kao vid uspostavljanja formalne saradnje dva ministarstva.

Također su ministri Crnadak i Asim dogovorili da BiH i Maldivi imenuju počasne konzule jer realno, kako je kazao ministar Crnadak, u bliskoj budućnosti BiH i Maldivi neće biti u mogućnosti da otvore ambasade.

Stoga, smatraju da dobar angažman kvalitetnog, počasnog konzula, kako je Crnadak naveo, može da pomogne unapređenju prijateljskih bilateralnih odnosa, u kreiranju ekonomskih i privrednih veza, kao i u oblasti turizma.

- Obje države su otvorene, spremne za nove investicije, novu saradnju. Mene je posebno obradovala činjenica, da od 1.200 otoka na Maldivima samo ih je 200 naseljeno. To znači da imaju veliki potencijal za razvoj i saradnju - naglasio je Crnadak.

Razgovarano je i o saradnji dvije države na svjetskoj političkoj sceni u okviru multilateralnih foruma, moguće podrške za određene kandidature.

Ministar Asim je izrazio zadovoljstvo što prvi puta, nakon 21 godine od uspostavljanja saradnje, dolazi u BiH.

Kaže da ga raduje napredak saradnje Maldiva i BiH i najavljeno potpisivanje memoranduma, kao i imenovanje počasnih konzula.

Podsjetio je da je narod Maldiva 1995.godine prikupljao pomoć za narod BiH, "a to je  primjer prijateljstva i bliskosti naroda Maldiva prema narodu BiH".

- BiH i Maldivi imaju dobre prijateljske veze i saradnju. Ove godine slavimo 21.godišnjicu saradnje BiH i Maldiva - kazao je pored ostalog ministar Asim, te zahvalio ministru Crnatku na prijemu, uz očekivanje da će posjeta biti uzvraćena.

Diplomatski odnosi BiH i Republike Maldivi uspostavljeni su 1997.godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Crnadak: Večeras je istorijska noć, Dodik odlazi u prošlost

Crnadak: Najveći izdajnik RS-a i srpskog naroda je Milorad Dodik

Crnadak -Prijetnje sankcijama Njemačkoj i druge nabuloze ugrožavaju investicije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo