Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 11:45 |

Odbor za zdravstvo PFBiH saglasan da se izmjeni Zakon o zdravstvenom osiguranju

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici jednoglasno je odobrio da ovaj dom na redovnoj sjednici, zakazanoj u 14 sati, usvoji predloženu izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju i dopunu Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog osiguranja.

Potvrdio je to Feni predsjednik Odbora za zdravstvo Tarik Arapčić govoreći da je osim usklađivanja s presudom Ustavnog suda FBiH donošenjem izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju omogućava da uposlenik koji ulazi u sistem zdravstvenog osiguranja po nekom drugom pravnom osnovu može nesmetano ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, bez obzira što mu raniji poslodavac nije izmirio ove obaveze u vrijeme kad je radio kod njega.

- Dakle, uposlenik ne može trpiti umanjenje prava na zdravstveno osiguranje zato što mu raniji poslodavac nije uplatio doprinose za to osiguranje - istakao je Arapčić.

Izmjenama zakona predloženo je brisanje spornog člana kojim se provodi presuda Ustavnog suda, do donošenja novih sistemskih zakona iz oblasti zdravstva.

Dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog osiguranja, kaže Arapčić, uvodi se odredba da troškove medicinskog vještačenja može snositi i osiguranik na kojega se medicinsko vještačenje odnosi, kao i poslodavac kod koga je osiguranik zaposlen.

- Dodat je i član koji propisuje da na rješenja kojima su, prema propisima iz penzionog i invalidskog osiguranja, priznata prava po osnovu I. i II. kategorije invalidnosti, institucije i drugi pravni subjekti, kod kojih osoba treba da ostvaruje prava, imaju pravo pokrenuti reviziju. Zahtjev može podnijeti Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje za osiguranika - invalida I. kategorije invalidnosti, a za invalida II kategorije poslodavac kod kojeg je zaposlen - naveo je Arapčić.

Institut, nakon provedenog postupka po reviziji, donosi nalaz, ocjenu i mišljenje isključivo na temelju postojeće medicinske dokumentacije i pregleda osiguranika - invalida I. i II. kategorije.

- Na osnovu navedenog Federalni zavod PIO će odlučiti o pravima osiguranika. Troškove revizije za invalide I. kategorije invalidnosti snosi Federalni zavod PIO, a za invalide II. kategorije invalidnosti poslodavac - izjavio je za Fenu Arapčić nakon sjednice Odborra za zdravstvo.

Također, Odbor za zdravstvo dao je saglasnost na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2017. godinu (konsolidovani), Izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2017. godinu i Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2017. godinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana