Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 11:10 |

Podignuta optužnica za ratni zločin u Čemernom kod Ilijaša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Nehrua Ganića, rođenog 1957. godine u Varešu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta TO Breza i svojstvu nadređenog komandantima odreda TO Breza i Kakanj, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u općini Ilijaš, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, a plan i cilj napada je bio ubistvo svih osoba srpske nacionalnosti, bez razlikovanja vojnika i civila, te uništenje i paljenje imovine i objekata, što je rezultiralo progonom cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti s navedenog područja.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandanta propustio da poduzme mjere kako bi spriječio počinjenje zločina, kao i mjere da se zločini procesuiraju te otkriju i kazne počinioci.

Napad na selo Čemerno u općini Ilijaš je izvršen 10. juna 1992., a u napadu je ubijeno 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima su i žrtve koje su ubijane hladnim oružjem na izuzetno svirep način, a nad žrtvama je počinjeno i sakaćenje i odsijecanje dijelova tijela.

U napadu su kuće i imovina u navedenom selu opljačkani i zapaljeni, a u selo se nije vratio niko od povratnika.

Optuženi Nehru Ganić se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i povrede zakona i običaja ratovanja.

Navode optužnice će Tužilaštvo BiH dokazivati pozivanjem više od 120 svjedoka, među kojima su preživjele žrtve ratnog zločina, kao i dva stručna vještaka uz prilaganje više od 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo