Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 10:42 |

Prvi put nakon januara zasjeda Predstavnički dom Parlamenta FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Prvi put nakon januara zasjeda Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Počela je tematska sjednica o depolitizaciji i budućnosti obrazovanja u FBiH, a planirano je da po njenom završetku, danas počne i druga, vanredna sjednica, s obimnim najavljenim dnevnim redom u kojem su niz zakona, određene strategije, odluke i drugi akti.


Više zakona predloženo je po skraćenom postupku, među njima zakoni o izmjenama ili dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode te Zakona o doprinosima. Po skraćenoj proceduri je predložen i zakon o prestanku važenja Zakona o osnivanju Fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće.


Među brojnim aktima predloženim u redovnoj proceduri su budući zakon o zaštiti na radu, kao i zakon o osiguranju u saobraćaju. U više preostalih najavljenih tačaka su pojedinačne strategije o razvoju drvne i industrije građevinskog materijala, kao i metalskog i elektro sektora.

Za četvrtak je najavljena i vanredna sjednica Doma naroda koji se također nije sastajao od januara, a predloženi dnevni red se u nekim tačkama podudara s  Predstavničkim domom.

Dosadašnju višemjesečnu pauzu u zasjedanju oba doma Federalnog parlamenta uzrokovale su političke nesuglasice među koalicionim partnerima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta