Ekonomija     | 17.04.2018. 10:27 |

CCI - Dug vlada prema komercijalnim bankama dostigao 2,25 milijardi KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Dug vlada u BiH prema komercijalnim bankama dostigao je u prošloj godini vrijednost od 2,25 milijardi KM - navodi se u izvještaju „Stanje nacije“ koji su objavili Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu kampanje „Posao narodu“.

Komercijalne banke, koje posluju na teritoriji BiH, najvećim su dijelom strane banke iz Austrije, Italije, Njemačke, Hrvatske, Turske te drugih  zemalja. Banke u BiH koje su s većinskim privatnim stranim kapitalom drže više od 91 posto bh. tržišta.

U izvještaju se navodi da se većina država zadužuje iz niza razloga kao što su sprečavanje rasta poreza, umanjivanje posljedica recesije, finansiranje novih investicija, umanjivanje posljedica prirodnih nepogoda, dok Bosna i Hercegovina, u posljednjih desetak godina, većinu svoga zaduživanja usmjerava u javnu potrošnju, a mnogo manje novca posuđivalo se radi kapitalnih investicija ili značajnih infrastrukturnih projekata.

- Osim zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, značajan dio zaduživanja otpada na neodrživo, skupo, višestruko negativno unutrašnje i komercijalno zaduživanje, uzimanjem kratkoročnih kredita, emisijom obveznica i trezorskih zapisa - dodaje se u izvještaju.

Ovakva vrsta zaduživanja, kako se dodaje, višestruko su štetna.

- Prvo, vlade nemaju nikakav motiv niti obavezu da rade bilo kakve reforme, jer za razliku od međunarodnih finansijskih institucija (npr MMF ili Svjetska banka) koje finansiranje uslovljavaju provođenjem određenih reformi, komercijalne banke to ne traže. Drugo, ovakva vrsta kreditiranja je mnogo skuplja i štetnija za BH privredu, jer su kamatne stope veće, otplata brža, budžeti time izloženiji, a kreditiranje je u pravilu u domaćoj valuti - navodi se u izvještaju.

 Izvještaj „Stanje nacije“ objavljuje se u sklopu kampanje  „Posao narodu“, kojom CCI želi dati doprinos provođenju i djelotvornosti reformi u BiH. Integralan Izvještaj „Stanje nacije“ i više informacija o kampanji nalazi ne na adresi posaonarodu.ba, saopćeno je iz CCI.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

UNRWA najavila preliminarni izvještaj o izraelskim navodima za početak marta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo