Najave     | 17.04.2018. 10:09 |

Svečani prijem povodom master studija "Međureligijske studije i izgradnja mira"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Želeći osigurati održivost studija "Međureligijske studije i izgradnja mira", kako bi mladi ljudi širom BiH, koji su posvećeni razvoju bh. društva i izgradnji mira imali pristup ovom programu, tri teološka fakulteta (Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu te Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči) uspostavljaju fond za školarine da osiguraju sredstva za akademsku 2018./2019. i naredne godine, te omoguće dugoročni razvoj ovog master programa.

Tim povodom, te radi ukazivanja počasti prvoj generaciji studenata zajedničkog master studija "Međureligijske studije i izgradnja mira", danas u hotelu Evropa u Sarajevu bit će organiziran svečani prijem kojem će prisustvovati vjerski poglavari i predstavnici četiri tradicionalne vjerske zajednice u BiH, dekani fakulteta koji učestvuju u programu, te profesori i studenti, kako bi se ukazala počast prvoj generaciji studenata zajedničkog magistarskog programa. 

Kao prvi studij ovakve vrste u regionu, "Međureligijski studij i izgradnja mira" privukao je veliku pažnju i međunarodne javnosti i diplomatskog kora, te domaćih državnih institucija, čiji će predstavnici također biti na prijemu.

Svečani prijemu će biti organiziran danas u 17.00 sati u hotelu Evropa i tom prilikom će se zvanično obratiti dekani tri teološka fakulteta i studenti master studija, saopćeno je iz organizacije Catholic Relief Services.

Zajednički master studij po nazivom "Međureligijske studije i izgradnja mira" započeo u jesen prošle godine. To je zajednički program kojeg provode tri teološka fakulteta u BiH: Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu te Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, koji je dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Predavanja se odvijaju na sva tri spomenuta fakulteta a program je interdisciplinarnog karaktera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Učenici iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva održali zajednički koncert 'Muzika spaja'

Stranci pod međunarodnom zaštitom imaju kvalifikacije koje doprinose napretku bh. društva

Mirovni aktivizam u praksi: Zajedno možemo odgovoriti na sve izazove

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'