Regija     | 17.04.2018. 08:28 |

Ruskog veleposlanika u Sloveniji kritiziraju zbog potpore Erjavčevoj stranci

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. travnja (FENA) - Ruski veleposlanik u Sloveniji  Doku Zavgajev kritiziran je zbog izjave koja se mogla shvatiti kao protivna nepisanim pravilima diplomatskog protokola, a shvaćena je kao suptilno miješanje u domaću politiku davanjem potpore stranci ministra vanjskih poslova Karla Erjavca pred osjetljive parlamentarne izbore početkom lipnja.

 Zavgajev i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nazočili su prošlog petka u Ljubljani potpisu sporazuma o dugoročnoj isporuci ruskog plina Sloveniji, a ruski je diplomat tom prigodom izjavio da je Demokratska stranka slovenskih umirovljenika DESUS kojoj je Erjavec već niz godina na čelu mnogo pokazala i da vodi odgovornu i zahtjevnu kampanju, te ima "konkretne i dugoročne programe".

Prema neslužbenim ocjenama poznavatelja diplomatske etikete, visoki se ruski diplomat tom izjavom "aktivno uključio u slovensku izbornu kampanju", što nije primjereno njegovu statusu, prenijeli su neki slovenski mediji.

Erjavec je između ostalog i supredsjedatelj rusko-slovenskog međuvladinog odbora za gospodarsku suradnju, a neki ga u Sloveniji kritiziraju zbog navodno "proruskih" izjava u kojima se zalagao za prekid sankcija protiv Rusije, prenijela je Hina. 

Predsjednik parlamenta Milan Brglez izjavio je za Slovensku televiziju da ga je izjava Zavgajeva iznenadila i da je "blago rečeno neobična".
Takva je izjava kojom izražava potporu samo jednoj političkoj stranci, i to u predizborno vrijeme, u suprotnosti s bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i veleposlanici tako ne bi smjeli nastupati u zemljama u kojima su gosti, kazao je Brglez.

Zbog nekih izjava u vezi s mogućnošću navodnog "posredovanja" u formiranju vladajuće koalicije u Sloveniji nakon izbora 2011. u Ljubljani su kritizirali i bivšeg američkog veleposlanika Josepha Mussomellija koji je tada bio pozvan na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova.

Kritike je Mussomelli, koji je često nastupao u slovenskim medijima, doživio i 2014., kad je izjavio da bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk unatoč bogatom diplomatskom iskustvu nema mnogo izgleda sa svojom kandidaturom za glavnog tajnika UN-a jer politički "dijeli Sloveniju", zbog čega Tuerkovu kandidaturu tada nije podržavala ni cijela slovenska politika.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!