Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 18:23 |

Podržan Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržao je, u drugoj fazi u povjerenstvu, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Podržan je, u drugoj fazi u povjerenstvu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, saopćeno je iz PSBiH.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Povjerenstvo je na današnjoj sjednici zaključilo da od Zastupničkog doma PSBiH zatraži da Vijeće ministara BiH, najdulje u roku od 30 dana, dostavi mišljenja o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Borislav Bojić, Hazim Rančić, Jasmin Emrić, Diana Zelenika, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Senad Šepić i Maja Gasla – Vražalica, najduže.

Nije utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagatelj zastupnik Mirsad Đonlagić, tako da se Povjerenstvo nije očitovalo o načelima navedenog Prijedloga zakona.

Povjerenstvo nije utvrdilo usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH ni za Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagatelj Mirsad Đonlagić te se, također, nije očitovalo o načelima ovog zakonskog prijedloga.

Podržan je Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradbu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je podnositelj Zakonodavno - pravni sektor Tajništva PSBiH i uredi tajnika ustavnopravnih povjerenstava obaju domova PSBiH.

Povjerenstvo je podržalo i uputilo u daljnju parlamentarnu proceduru inicijativu zastupnice Hanke Vajzović kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da naloži Agenciji za državnu službu BiH (ADS BiH) da pripremi integralni/prečišćeni tekst Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i uputi ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje/verifikaciju.

Također, u usvojenoj inicijativi Vijeće ministara BiH zadužuje se da, s obzirom na značajan procent izmjena i dopuna ovog zakona (više od 50 posto - sukladno Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH), naloži ADS-u BiH da izradi novi tekst ovog zakona koji bi Vijeće ministara BiH u redovitoj proceduri uputilo PSBiH.

Povjerenstvo je zaključilo i da zatraži od Zastupničkog doma PSBiH da ovlasti ustavnopravna povjerenstva domova PSBiH da izrade prečišćeni tekst tog zakonskog prijedloga.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije