Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 17:31 |

Izaslanstvo iz Kayserija u posjetu Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 16. travnja (FENA) - U trodnevnom službenom posjetu Brčko distriktu BiH boravi izaslanstvo grada Kayseri iz Turske koje čine predstavnici Upravnog odbora Gospodarske zone Kayserija.

Poslovni kontakti započeli su na 1. Biznis forumu Brčko distrikta BiH, a tursko izaslanstvo danas se sastalo s članovima Vlade Brčko distrikta BiH koji su zaduženi za oblasti koje su od interesa za ulagače.

Predsjednik Upravnog odbora Gospodarske komore Kayseri Tahir Nursacan naveo je da je izaslanstvo tog grada u ožujku posjetilo Dubai, gdje planiraju otvoriti izložbeni centar, naglasivši da je Brčko druga regija u kojoj, također, namjeravaju otvoriti sličan centar, i to na području Arizone.

- Radimo i projekt za reciklažu i još dva projekta: projekt solarne energije i vjetrenjača. To su projekti koji traže tehnički rad i, ako savladamo sve poteškoće, sve ove investicije preusmjerili bismo ovdje. Želimo prenijeti naše iskustvo i donijeti nova zaposlenja u ovaj grad - dodao je Nursacan.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je kako je Brčko otvorena sredina koja želi privući što veći broj investicija.

 - Ono što je jako bitno jeste to da bilo kakva ulaganja u Brčko distrikt BiH i pokretanje gospodarskih aktivnosti moraju biti sinkronizirani i s našom gospodarskom komorom s većim angažmanom Odjela za gospodarstvo jer cilj se svih budućih aktivnosti ne može odvijati na štetu onih koji trenutačno egzistiraju i rade u našemu gradu - istaknuo je gradonačelnik Milić.

Gradonačelnik je dao potporu nastojanjima za ulaganje u Brčko distrikt BiH, ali uz poštovanje zakonskih i statutarnih procedura u Distriktu te za naredne dane najavio sastanak s gospodarstvenicima u Srbiji u cilju poticanja ulaganja.

 Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević, koji je i boravio u službenom posjetu ovoj industrijskoj regiji, istaknuo je da Kayseri zapošljava 70.000 ljudi te da na njihovom prostoru egzistira 1.200 tvornica.

- Odlučili su svoje kapacitete proširiti na cijeli svijet i izgraditi dva izložbena centra, jedan u Dubaiju, a drugi u Brčkom. Pored toga, tu su i određene investicije koje se tiču prikupljanja i prerade plastike jer se u cijeloj BiH nitko time ne bavi, te investicija proizvodnje madraca i filca za madrace. Ako bi došlo do realizacije projekata u Brčkom bi bilo zaposleno oko 200 ljudi. Volio bih pokazati da možemo biti primjer u BiH i regiji - zaključio je Bulčević.

 

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta