Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 16:23 |

Vještak: Haskić sposoban pratiti suđenje za terorizam

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Vještak neuropsihijatar je na suđenju za planiranje odlaska na strano ratište izjavio da optuženi Amir Haskić može da učestvuje u sudskom postupku i da ne boluje od privremene ili trajne bolesti duševnog karaktera.

Abdulah Kučukalić, koji je nalaz uradio po nalogu Državnog suda, rekao je da Haskić nije ovisnik i da ne ispoljava simptome društvenog poremećaja, te da ima prosječne intelektualne sposobnosti.

- Sam optuženi naglašava određenu isključivost i naglašava vjerovanja izvornog islama - rekao je vještak i dodao da je učinkovita njegova sposobnost da shvati značaj djela, javlja BIRN BiH. 

Tužilaštvu BiH je vještak kazao da optuženi čvrsto vjeruje i ponaša se u skladu sa praksom “pravog izvornog islama”, što je tokom intervjua potvrdio Haskić.

- Tokom razgovora o optužnici i stvarima iz tog akta koje ga terete, negirao je da je tzv. Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) predstavlja izvorni islam. Njegov islam to ne prakticira i ne podstiče. Prema njegovom mišljenju, on se ne bi trebao priključiti ISIL-u - naveo je Kučukalić.

Na pitanje da li je Haskić mogao promijeniti mišljenje, vještak je pojasnio da se optuženi zadnje četiri godine educira u želji da shvati koji je to izvorni islam, kao i da je nepokolebljiv u tom uvjerenju i teško se nešto može promijeniti u vezi s pritiscima.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Kučukalić je spomenuo da nije registrovano da je optuženi ranije kažnjavan niti da išta ukazuje da je bio konfliktna osoba.

- Tokom razgovora nije spominjao negativan stav prema drugim religijama. On ne bi trebao biti potencijalno opasna osoba po bosansku sredinu - ističe Kučukalić.

Vještak je naveo i da osoba takvih vjerovanja, ne samo u islamu nego i drugim religijama, ukoliko bude isprovocirana može pokazati određenu agresivnost u cilju odbrane svojih uvjerenja.

Haskić je, prema optužnici, u novembru 2017. godine na svoj mobitel instalirao aplikaciju “Telegram” putem koje se dopisivao s građaninom BiH koji se nalazi u Siriji i za kojeg Tužilaštvo BiH vjeruje da je pripadnik takozvane “Islamske države”. Prema navodima Tužilaštva BiH, Haskić se tereti da je stvorio plan i obezbijedio sredstva za priključenje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH i da je u porukama napisao da je spremio odjeću i obuću i da će doći u Siriju da ratuje te da će zapaliti svoj bosanskohercegovački pasoš.

Prija iznošenja nalaza vještaka Tužilaštvo je pročitalo iskaz koji je maloljetni svjedok dao tokom istrage.

Haskić je udaljen s ovog ročišta jer je po ulasku Sudskog vijeća odbio da sjede, nakon što su to uradili svi u sudnici, iako je upozoren da je to što radi na njegovu štetu.

- Ne želim da učestvujem. Ne osjećam se dobro ovdje. Nisam ništa uradio, nisam nikome ništa skrivio - rekao je Haskić, nakon čega je doneseno rješenje kojim se optuženi udaljava iz sudnice.

Nastavak suđenja je 14. maja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo