Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 15:42 |

Bjelić i drugi-Djelimično usvojen prijedlog optužbe za izvođenje dodatnih dokaza

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je u nastavku suđenja Hasibu Bjeliću, Emiru Šariću i Feridi Hasić djelimično usvojilo prijedlog optužbe (Tužilaštva KS) za izvođenje dodatnih dokaza u ovom predmetu.

Nakon razmatranja tog prijedloga, odnosno očitovanja strana u postupku (optužbe i odbrane), Sud je donio rješenje da se u sklopu dodatnih dokaznih prijedloga optužbe čita akt Porezne uprave Federacije BiH od 29. marta 2017. godine s prilozima, te da se u svojstvu svjedoka sasluša Edin Arapović, kao i da se u nastavku suđenja pročita iskaz prvooptuženog koji je on dao u svojstvu osumnjičenog.

Istovremeno, Sud je odbio prijedlog optužbe za ispitivanje Mirsade Ožegović u svojstvu svjedoka, a na okolnosti koje je ocijenio irelevantnim u kontekstu konkretnog predmeta.

Prethodno je zastupnica optužbe, tužiteljica Amra Mehmedić obrazložila potrebu izvođenja dodatnih dokaznih prijedloga, uključujući i saslušanje dvoje spomenutih svjedoka, predstavnika UniCredit banke kod koje su optuženi imali otvoren račun, a, između ostalog, i na okolnosti poslovnog odnosa s optuženim kao klijentima te banke.    

Odbrana (advokati Nermin Mulalić i Senad Kreho) se, međutim, usprotivila prijedlogu optužbe za izvođenje dodatnih dokaza, zatraživši da ga Sud odbije, te navodeći da optužba pet godina nakon pokretanja istrage u ovom predmetu pokušava ispraviti eventualne greške, uz opasku „da zakon nije predvidio popravni ispit za tužilaštvo“.  

Optuženi u ovom predmetu terete se za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca.

Optužnica Tužiteljstva KS Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group" i Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", tereti da su zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela utajili porez, te da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić 'oprali' veći iznos novca.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. april.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu