Ekonomija     | 16.04.2018. 15:43 |

Nenadić: KS ima najnižu osnovicu za obračun plaća uposlenih u javnoj službi

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Ekonomsko-socijalno vijeće Kantona Sarajevo na sjednici danas razmatra Nacrt zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi KS.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić je kazao da  "razmatranje Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS ne donosi nikakvo povećanje plaća, bilo kome u javnom sektoru, ali će biti precizirane određene odredbe ovog zakona".

Drugi razlog analize ovog zakona jeste primjena implementacije kolektivnih ugovora, posebno kolektivnog ugovora za oblast u državnoj službi.

- Iako su očekivanja da se plaće u javnom sektoru podižu, Kanton Sarajevo, u odnosu na druge nivoe vlasti, ima najnižu osnovicu za obračun plaća uposlenih u javnoj službi, a to je 290 KM – kazao je ministar Nenadić.

Naveo je, kao primjer, da  osnovica u Federaciji BiH iznosi 315, Gradu Sarajevu 380, zatim općinama: Ilidža 380, Centar 340, Ilijaš 306, Vogošća 305, Novi Grau 360, Novo Sarajevo 350, Trnovo 300, Hadžići 310,  Stari Grad 315.

- Dakle, vrlo odgovorno, KS i sa ovom osnovicom od 290 KM je za 10 KM još uvijek sa manjom osnovicom nego bilo koji drugi nivo vlasti. Radimo jedan odgovoran posao i radimo ga sa punom savješću – istakao je Nenadić.

Stoga, danas ESVKS ovu temu analizira sa  aspekta konkurentnosti realnog sektora.

- Ne možemo se hvaliti time da su plaće u javnom sektoru male, već moramo vidjeti koliko su one konkurentne i kako one izgledaju odnosu na realni sektor – rekao je Nenadić i dodao da će biti analizirane i koje su druge naknade prisutne u javnom sektoru, jesu li ili nisu teret razvoju realnog sektora u Kantonu Sarajevo.

Što se tiče Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi u pripremi je amandman na Ustav KS koji je usvojen 31.7.2017. godine.

Taj zakon o svojoj osnovi treba da definira promijenjene nadležnosti KS u odnosu na brojne presude Ustavnog suda, a koji je presudio da je KS povrijedio  prava lokalne zajednice na lokalnu samoupravu.

-  Intencija Vlade KS je da što transparentnije, bolje i organiziranije, izvrši prenos nadležnosti i napravi dogovor oko prenosa sa jednog na drugi nivo vlasti – naveo je Nenadić i najavio da će javna rasprava trajati 60 dana.

Predsjednica ESVKS Amela Dautbegović je kazala da će mišljenje o nacrtima zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti i zakona o lokalnoj samoupravi na današnjoj sjednici iznijeti, osim ministara u Vladi KS, i predstavnici sindikata.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana