Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 14:44 |

Izaslanstvo PSBiH na petom plenarnom zasjedaju PSSEECP-a u Ljubljani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, zamjenik predsjetatelja Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (PSSEECP) Momčilo Novaković i članica Izaslanstva Hanka Vajzović sudjelovali su na Petom plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, koje je pod predsjedavanjem Slovenije održano u Ljubljani.

Obraćajući se nazočnima, u okviru panela o perspektivama PSSEECP-a u svjetlu novih političkih odnosa u Europi, predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić istaknuo je da je tanka linija između mira i rata i zato je potrebna što čvršća i bolja suradnja, više razgovora i pregovaranja između zemalja članica SEECP-a kako bi se očuvao regionalni mir i stabilnost.

Predsjedatelj Bosić sa žaljenjem je kostatirao da ova regija ima veoma burnu prošlost koju su obilježili brojni sukobi i stradanja, te da su građani i najveće žrtve previranja velikih sila koje igraju svoje igre na našem tlu. Prema riječima Bosića, svjedoci smo tragičnih dešavanja u Siriji i novog tretmana za globalni mir koji pokazuju koliko je opasno polarizirati današnji svijet te su zato, rekao je, sigurnost i stabilnost trenutno jedan od najvećih izazova.

U svom obraćanju predsjedatelj Bosić ukazao je i na važnost odlučnije borbe protiv kriminala i korupcije, kao i na rastući problem populizma. Kako je pojasnio, zločin ne poznaje granice, a organizirani kriminal, korupcija i pranje novca veliki su problem u BiH. Zato je, poručio je Bosić, neophodna snažnija potpora Europe, razmjena iskustava i bolja regionalna suradnja u suzbijanju kriminala, korupcije i ostalih devijacija koje nagrizaju društvo. Važno je pružiti snažnu potporu BiH i zemljama regije na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji (EU), u borbi protiv siromaštva, smanjenju nejednakosti, zaustavljanju odliva mozgova, kao i digitalizaciji i modernizaciji društva, poručio je Bosić.

Tijekom dvodnevnog zasjedanja PSSEECP-a usvojena je završna deklaracija Petog plenarnog zasjedanja PSSEECP-a, u kojoj je potvrđena posvećenost procesu europskih integracija sudionica PSSEECP-a i ponovno potvrđena važnost procesa proširenja EU, kao mehanizma za osiguranje mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji. U završnoj deklaraciji, između ostalog, naglašeno je da je perspektiva pristupanja članstvu u EU i dalje glavni pokretač reformi, stabilnosti i sigurnosti u regiji, i da je proces proširanje EU nezamjenjiv alat za jačanje opredijeljenosti za integriranje sudionica SEECP-a u EU, koje su na putu ka članstvu u EU (tekst završne deklaracije dostavljamo u prilogu).

Na Petom plenarnom zasjedanju PSSEECP-a održane su i sjednice glavnih odbora PSSECP-a, na kojim su izabrane zemlje predsjedateljice u narednom jednogodišnjem mandatu. Tako je za predsjedateljicu Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i suradnju u području sigurnosti PSSEECP-a izabrana Makedonija, za predsjedateljicu Glavno odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost izabrana je Crna Gora, a za predsjedateljicu Glavnog odbora za gospodarstvo, energetiku i infrastrukturu izabrana je Turska.

Predviđeno je da BiH, do kraja ovog mjeseca, na Konferenciji ministara vanjskih poslova PSSEECP-a, bude potvrđena za naredno jednogodišnje predsjedavanje PSSEECP-oma, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta