Ekonomija     | 16.04.2018. 13:56 |

Neophodno dogovoriti Opći kolektivni ugovor u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16.aprila (FENA) - Na današnjoj sjednici Implementacionog odbora Vlade i Saveza sindikata Republike Srpske (RS) razgovarano je o aktivnostima u vezi sa izmjenama zakona u oblasti rada i zapošljavanja te procesu zaključivanja Općeg kolektivnog ugovora.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira rad na svim pitanjima, posebno na Općem kolektivnom ugovoru, kojim bi trebalo da se propiše minium ostvarivanja prava koja su utvrđena Zakonom o radu, a koji će postati osnov za zaključivanje granskih i pojedinačinih kolektivnih ugovora, saopćeno je iz entitetske vlade.

Sjednicom Implementacionog odbora Vlade i Sindikata predsjedavao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Anton Kasipović, a prisustvovali su predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić te predsjednici granskih sindikata metalske industrije i rudarstva te prosvjete i kuture, Tane Peulić i Dragan Gnjatić.

Razgovarano je o provođenju mjera utvrđenih Memorandumom o zajedničkim mjerama za period 2018-2020. i Akcionim planom za realizaciju mjera Vlade za ovu godinu.

Memorandum o zajedničkim mjerama zaključen je 18. decembra 2017. godine s ciljem nastavka politika koje su dogovorene kroz Reformsku agendu te angažmanom sa međunarodnim finansijskim institucijama. Mjere definisane ovim dokumentom predstavljaju osnovu rada svih resora i institucija RS-a na koje se odnose.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu