Magazin     | 16.04.2018. 12:44 |

Vuk novi stanovnik 'Pionirske doline' nakon 26 godina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - "Pionirska dolina" ima novu životinju, autohtonu, onu čiji lik je svojevrsni simbol olimpijskog grada Sarajeva i čije se oglašavanje više od 20 godina nije čulo ovim rekreativno-zabavnim centrom. Vuk, ustvari vučica, stara svega 18 mjeseci, novi je stanovnik zoološkog vrta u "Pionirskoj dolini".

Siva vučica već svoju nastambu smatra domom, navikla se i na prisustvo drugih životinja, ali i ljudi koji o njoj brinu, kao i posjetioce koji su ovih dana, u periodu njene adaptacije, bili u "Pionirskoj dolini".

S obzirom na to da ju je pronašao kao mladunče i da nije bila osposobljena za samostalan život u šumi, jedan Sarajlija zamolio je da joj dom upravo bude ovaj zoološki vrt. Pošto njegova "ljubimica" u šumi sada ne bi preživjela, a siguran da će upravo u "Pionirskoj dolini" imati i pravilnu ishranu, sigurnu nastambu, kao i potrebnu medicinsku njegu, udomio je vučicu u sarajevski zoološki vrt.

Po njegovim riječima "siva mezimica" bit će vrlo brzo omiljena životinja i najmlađih posjetilaca "Pionirske doline", a djeca će upravo tako moći i mnogo naučiti o krasnim životinjama koje žive u našim šumama. Mlada vučica, na čijem smještaju i svim potrebnim pripremama se radilo u proteklom periodu, prema riječima veterinarskog tima koji se brine o njoj vrlo dobro je prihvatila svoju novu životnu sredinu, vrlo je vesela i radoznala i svakog svog gosta pozdravi gracioznom i pomalo hvalisavom šetnjom po svojoj nastambi.

Tako, s obzirom na brojne posjetioce-goste i njenu "pozdravnu šetnju" gotovo cijeli dan je u otvorenom dijelu svoje nastambe i samo zbog obroka ulazi u drvene i kamene prostore-jazbine svog novog doma. Time ustvari pokazuje i da je već prihvatila novo okruženje i da uživa u njemu. U posjetu joj dolazi i njen pronalazač, ali i njegov pas s kojim je još kao mladunče naučila da dijeli porcije hrane i kolibu.

Novim stanovnikom sarajevski zoološki vrt, bez obzira na to što njegov rad finansijski pomažu samo jedna do dvije institucije, nastavlja kontinuirano obogaćivanje svojih sadržaja, a osim što se radi o autohtonoj životinjskoj vrsti s naših područja, ovogodišnji april ostat će vrlo značajan u budućnosti, jer popularna sarajevska "Pionirska dolina" nakon tačno 26 godina opet ima vuka. Time će vučica osim djeci, biti interesantna i njihovim roditeljima koji ovu prekrasnu životinju nisu mogli vidjeti u našem zoološkom vrtu tokom svog odrastanje.

Svi koji žele upoznati novog stanovnika "Pionirske doline" mogu to učiniti što prije, a svaki dan u aprilu, ova zelena oaza u centru grada, otvorena je za posjetioce od 08.00 do 19.00 sati, saopćeno je iz KJKP "Park" Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pionirska dolina i zoo vrt sigurno trasira svoj put u punopravno članstvo EAZA-e

Ljetna sezona u Pionirskoj dolini od 1. aprila

U Pionirskoj dolini od danas novo radno vrijeme

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom