Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 11:54 |

Microsoft Skills centar - Prilika za zaposlenje najboljih studenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Predstavnici udruženja MS Community BiH i ove godine će na MS Network konferenciju dovesti najbolje studente polaznike MS Skills centara. Studenti dolaze iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke, a posjeta toj konferenciji omogućit će im upoznavanje s vodećim IT kompanijama u BiH, aktuelnim trendovima u IT-u, kao i mogućnost zaposlenja.

Na taj način, MS Community BiH nagradit će najbolje studente koji su prošli kroz edukaciju MS Skills centara te im dati priliku za proširenje znanja, uz najbolje predavače iz regije i svijeta.

Predsjednik udruženja MS Community Damir Dizdarević izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da već treću godinu rade na promociji MS Skills centara i studenata koji su pokazali rezultate kroz treninge organizirane u njihovim centrima.

Za ovu godinu najavio je otvaranje još jednog testing centra na Sveučilištu u Mostaru, a to će biti mjesto gdje će studenti moći polagati ispit koji je preduslov za dobivanje Microsoft certifikata.

- Svakako ćemo pregovarati i sa drugim fakultetima u BiH, ali što je najbitnije, dodavat ćemo nove module treninga shodno pojavljivanju novih tehnologija i kompetencija za koje IT kompanije traže stručnjake - kazao je Dizdarević. 

Docent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Amra Kapo samtra da se radi o još jednoj od izvrsnih aktivnosti Microsofta i Udruženja MS Community na ovim prostorima te se nada da će i dalje nastaviti sa ulaganjem u ovakve i slične projekte, a da će interes mladih osoba za ovakvim vidovima edukacije biti još veći.

Udruženje MS Community BiH je u septembru 2015. godine pokrenulo MS Skills centre u tri grada u Bosni i Hercegovini i do danas je aktivno pet centara na pet fakulteta, a najavljeno je otvaranje još jednog centra do kraja ove godine. Dosada je kroz MS Skills centre educirano više od 850 studenata, od ukupno više od 2.000 prijavljenih.

Ovog mjeseca planirano je održavanje radionice namijenjene djevojkama koje su se opredjelile za studije IT-a. Ms Community uz pomoć Microsofta BiH, omogućit će im da kroz petodnevni trening prošire svoja znanje u oblasti Developer-HTML 5.

Cilj MS Skills centara je da mladim ljudima omoguće potpuno besplatno sticanje novih i poboljšanje postojećih znanja iz IT oblasti, kao i polaganje ispita za oficijelne Microsoft certifikate. Pokretanje Skills Centara u BiH inicirano je nakon analize tržišta rada, koja je ukazala na činjenicu da negativni tržišni trendovi najviše utiču na mlade u dobi od 15 do 29 godina, što se najviše ogleda u visokoj stopi nezaposlenosti, saopćili su organizatori. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu