Svijet     | 16.04.2018. 10:54 |

Bozdag: Turska se ne svrstava ni uz jednu stranu silu u sirijskom ratu

FENA Internet

DOHA, 16. aprila (FENA) - Turska nije protiv nijedne zemlje u poziciji prema Siriji i njena politika u regiji razlikuje se od one koju provode Iran, Rusija ili Sjedinjene Države, izjavio je u ponedjeljak zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag.

Komentari Bozdaga, koji je ujedno i vladin portparol, odgovor su na novinarsko pitanje o ranijim izjavama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je kazao da turska podrška raketnim udarima protiv Sirije pokazuje da se ona "odvojila" od Rusije.

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska u subotu su ispalile više od stotinu projektila na Siriju nakon, kako navodi Pentagon, dokaza da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran za  napad hemijskim oružjem koristeći gas hlorin.

- Turska politika prema Siriji nije podrška nijednoj zemlji. Nema promjene u politici koju Turska provodi - izjavio je Bozdag novinarima u Kataru.

 - Mi nemamo jedinstvenu politiku sa SAD-om prema pitanju YPG, i turski stav tu se nije promijenio. Također smo protiv bezuslovne podrške sirijskom režimu, i razlikujemo se s Iranom i Rusijom po tom pitanju - kazao je.  

Iako Turska sarađuje s Iranom i Rusijom na ublažavanju nasilja u Siriji, Ankara već dugo zahtijeva da predsjednik Bashar al-Assad napusti vlast i podržava pobunjenike koji se bore protiv njega. Najveći saveznici Assada su Moskva i Teheran.

Turska je također dugo u sporu s Washingtonom oko američke podrške kurdskoj miliciji YPG, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim militantima koji predvode decenijama dugu pobunu na turskom tlu.  

Turska je podržala udare američkih, britanskih i francuskih snaga, navodeći da je to poruka Assadu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'