Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 10:33 |

SDA Zenica: Uskoro peticija građana protiv izgradnje koridora Vc kroz Nemilu

FENA Saopćenje

ZENICA, 16. aprila (FENA) - Trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva. Ovo nije samo interes i volja 14.000 građana Nemile i ostalih građana koji gravitiraju u ovom području, već i svojevrsno pravno pitanje - saopćeno je iz Općinskog odbora SDA Zenica, koji navodi da je to i stav premijera Zeničko-dobojskog kantona i predsjednika KO SDA ZDK-a Miralema Galijaševića.

SDA Zenica ističe da o ovoj temi nikada nije provedena javna rasprava čime su stanovnici Nemile uskraćeni da izraze svoje mišljenje o trasi koridara Vc, "što dovodi u pitanje pravnu valjanost Regulacionog plana, kao i legalitet i legitimitet svih kasnijih odluka i određivanje trase autoputa na ovom njegovom dijelu".

-Građani Nemile imaju pravo na izražavanje svoje slobodne volje i mi ćemo učiniti sve da im to bude omogućeno. Trenutno su pri kraju aktivnosti oko objedinjavanja peticije u kojoj su potpisi građana Nemile i koji traže promjenu Regulacionog plana i izmještanje trase koridira Vc, a koja će ovih dana biti dostavljena nadležnim institucijama. Ukoliko Autoceste Federacije BiH ne obustave aktivnosti na izgradnji autoputa kroz Nemilu, uslijedit će apelacija i zahtijevanje mjere zabrane - poručuju iz SDA Zenica.

Naglašavaju da su odlučni da idu do kraja i da će učiniti sve da se ispoštuje volja naroda koja je ujedno i javni interes. 

SDA Zenica podsjeća da je 6. aprila ove godine kantonalni premijer s predstavnicima Nemilskog područja u Vladi Federacije BiH održao sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, kojem je prisustvovao i izvršni direktor za projektovanje JP "Autoceste FBiH" Jasmin Bučo.

Premijer Galijašević i predstavnici Nemilskog područja su upoznali federalnog premijera Fadila Novalića i direktora Jasmina Buču da stanovnici Nemile izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da projektovana trasa koridora Vc prolazi kroz samu Nemilu.

Prilikom sastanka je istaknuto da trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva, saopćeno je iz SDA Zenice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

'Eko Dvogled':Trasa autoceste na Koridoru Vc južno od Mostara nije u skladu sa standardima EBRD-a

Lasić: Uz novih 42 kilometra, do kraja godine će se u Federaciji BiH graditi 100 kilometra autoceste na Koridoru Vc

Spojen most Počitelj, najkompleksniji objekt na Koridoru Vc

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo