Svijet     | 16.04.2018. 09:49 |

Putin: Nelegalni američki napad u Siriji vodi u haos

FENA Internet

MOSKVA, 16. aprila (FENA) - Nove akcije kojima se krši Povelja UN-a kao što je nedavni napad pod američkim vodstvom na Siriju rezultirat će haosom u međunarodnim odnosima, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin svom iranskom kolegi Hassanu Rouhaniju u telefonskom razgovoru.

Dvojica čelnika osudila su subotnje zračne udare Sjedinjenih Država i njihovih saveznika po Siriji, i naglasili su da će to omesti proces stvaranja političkog rješenja za ratom razorenu zemlju, navodi Kremlj u saopćenju.

- Naglašeno je da ta nelegalna akcija ozbiljno šteti mogućnosti političkog rješenja u Siriji. Putin je posebno istaknuo da ukoliko se takve akcije, izvedene kršenjem Povelje UN-a, nastave, to će neizbježno dovesti do haosa u međunarodnim odnosima - navodi se u saopćenju. 

Sjedinjene Države, skupa s Britanijom i Francuskom, pokrenule su raketne napade u Siriji u subotu, navodeći da je to odgovor na navodni napad hemijskim oružjem sirijske vojske. Sirijska vlada kategorički negira tu optužbu.

Vijeće sigurnosti UN-a istog je dana održalo vanrednu sjednicu posvećenu raketnom napadu na ruski zahtjev, ali nije usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje bombardovanje, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Zračni udari američkih i britanskih aviona na položaje Huta u Jemenu

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo