Bosna i Hercegovina     | 14.04.2018. 15:08 |

Jerlagić: BiH treba promjene i one su realne i moguće

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Evropska unija i NATO su kišobran političke stabilnosti i pravne sigurnosti a bez toga nema stranih investicija. Stranka za BiH će biti dio onih političkih subjekata koji vide budućnost BiH u okviru EU i NATO - kazao je predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić.

On je, na svečanosti koja je održana u Skenderiji povodom 22. godišnjice osnivanja Stranke za BiH, dobrodošlicu poželio prijateljima Stranke, simpatizerima, predsjedništvu Stranke, predstavnicima kantonalnih i gradskih odbora Stranke iz čitave BiH.

Podsjetio da je Haris Silajdžić 13. aprila 1996. godine proglasio formiranje novog političkog subjekta, Stranke za BiH, te da je tada bio samo jedan izravan zadatak, a to je borba za cjelovitost, suverenitet, državno-pravni kontinuitet i teritorijalni integritet BiH.

I tada je bilo indicija, kazao je on, a pokazalo se i tokom 22 godine da će BiH prolaziti kroz vrlo izražene krizne periode i da će tendencija osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH biti sve izraženija.

- Sačuvati suverenost i teritorijalni integritet BiH bio je i ostao sveti zadatak svakog člana Stranke za BiH. A Stranka za BiH je uvijek imala svoju krilaticu 100 posto BiH, one naše BiH za koju smo se borili i živote davali. 100 posto Srbin u Mostaru, 100 posto Hrvat u Derventi i 100 posto Bošnjak u Bijeljini. To danas možda izgleda daleko ali to je naš cilj i za njega ćemo se boriti  - naveo je Jerlagić.

Po njegovim riječima, da bi BiH krenula ka bržem razvoju, mora imati kvalitetne ljude i ne dozvoliti da se politički gubi ono što državi pripada po međunarodnom pravu.

- BiH mora ući u radikalne društvene, socijalne, privredne i moralne reforme u gotovo svim segmentima društva kako bi vratila dostojanstvo njenih građana i pobijedila apatije i beznađa - istakao je Jerlagić.

Građani BiH, dodao je, nalaze se u debelom obruču, obruču kriminala, korupcije, nepotizma, lažnog morala, zakonitog nemorala.

Rekao je da se to građanima mora otvoreno i iskreno govoriti, ali im i obećati da je Stranka za BiH spremna sa svim svojim kapacitetima biti dio tih promjena, a „BiH treba promjene i one su realne i moguće“.

Skupu u Domu mladih na Skenderiji prisustvovali su brojni čelnici političkih stranaka, bh. ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH, ali nije prisustvovao osnivač Stranke Haris Silajdžić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo