Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 14.04.2018. 13:56 |

Sloboda okupljanja u fokusu obuka u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i ODIHR-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Policijsko obezbjeđivanje skupova uz poštivanje ljudskih prava, bila je tema trodnevnih obuka za predstavnike agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, koje su zajednički organizirali Misija OSCE-a u BiH i Ured za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) u Sarajevu i Banjoj Luci, od 9. do 14. aprila.

Obuke koje su okupile više od 40 policijskih službenika iz policijskih agencija širom BiH, bile su organizirane u saradnji s policijskim akademijama ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH. 

Tokom obuka bilo je riječi o međunarodno priznatim primjerima dobre prakse i standardima za policijske službenike u oblasti obavljanja policijskih aktivnosti za vrijeme javnih skupova.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton tim je povodom izjavio da policija ima važnu ulogu, jer država ima pozitivnu dužnost da aktivno štiti mirna okupljanja od pojedinaca ili grupa koji pokušavaju omesti ili ograničiti njihov skup.

Istakao je da je zaštita slobode okupljanja od ključnog značaja za stvaranje tolerantnog i pluralističkog društva u kojem je moguć miran suživot grupa koje imaju različita uvjerenja, praksu ili politike djelovanja.

Savjetnica za ljudska prava pri ODIHR-u i predavačica na obukama Anita Danka kazala je da je pravo na slobodu mirnog okupljanja tijesno povezano s nizom drugih ljudskih prava i temeljnih sloboda.

- Iz tog razloga, rad policijskih agencija u oblasti čuvanja sigurnosti učesnika mirnih okupljanja uz poštivanje ljudskih prava, predstavlja područje od velikog značaja, a u toj oblasti ODIHR je izradio niz korisnih materijala i publikacija - dodala je. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana