Svijet     | 14.04.2018. 09:15 |

SAD i saveznici izvršili napade u Siriji

FENA Internet

DAMASK, 14. aprila (FENA) - Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska bombardovali su nekoliko vladinih meta u Siriji u subotu rano ujutro, ciljajući navodne lokacije hemijskog oružja.

Napadi su odgovor na prošlosedmični navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu, prenosi Slobodna Evropa.

Iz Pentagona je saopšteno da su napadi izvršeni u blizini sirijske prijestonice Damaska, kao i na dvije lokacije u blizini grada Homsa.

Sirijske vlasti osudile su zračne napade zapadnih zemalja ocjenjujući da je to "flagrantno kršenje" međunarodnog prava.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da u udarima nisu pogođene baze na kojima se nalaze ruske snage u Siriji.

- Nijedna krstareća raketa koju su ispalili Sjedinjene Države i njeni saveznici nije ušla u zonu u kojoj se nalaze ruske snage u bazamama Tartus i Hmeim - navelo je Ministarstvo u prvom izvještaju.

Rusija, inače glavni saveznik Sirije, poručila je putem svog ambasadora u SAD-u da "ovakve akcije neće ostati bez posljedica".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je u subotu sve države članice UN-a na uzdržanost od svakog čina koji bi doveo do eskalacije nasilja.

BBC je javio da je ovaj talas udara "najznačajniji napad na vladu predsjednika Bašara el Asada od strane zapadnih sila u sedam godina građanskog rata u Siriji".

U obraćanju naciji u petak američki predsjednik Donald Trump je rekao da je "u toku kombinovana operacija sa oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva".

Trump je javnost obavijestio da je naredio "precizne udare" na sirijske vojne objekte u kojima se proizvodi hemijsko oružje. Istakao je da će ovi združeni napadi sa Francuskom i Britanijom da budu "održivi" sve dok Sirija ne prestane da koristi ovakvo oružje za masovno uništenje.

Čelnik Sjedinjenih Država je istakao da će sirijski predsjednik Bašar el Asad, kojeg je nazvao "čudovištem", "kriminalcem" i "ubilačkim diktatorom", da plati "veliku cijenu" za napad otrovnim gasom u Dumi u kojem je poginulo najmanje 43 ljudi.

Napadnuti su naučno-istraživački objekat u Damasku, navodno povezan sa proizvodnim hemijskim i biološkim oružjem, skladište hemijskog oružja zapadno od Homsa te skladište opreme za hemijsko oružje i važno komandno mjesto, također u blizini Homsa, rečeno je iz Pentagona.

Sirijska državna televizija je navela da su vladine snage oborile više desetina raketa. Još nema potvrde ovih navoda.

General američke vojske Joseph Dunford izjavio je da su Sjedinjene Države odredile posebne ciljeve kako bi "ublažile" rizik od ruskih žrtava. Ali Pentagon je rekao da Rusija nije unaprijed obaviještena o tim ciljevima.

Istovremeno, građani Damaska izašli su na ulice i protestuju zbog ovih napada.

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je novinarima da u operaciji nema izvještaja o američkim gubicima.

- Upravo sada, ovo je jednokratni udarac i vjerujem da je poslao vrlo snažnu poruku - rekao je Mattis, naglasivši da je završen prvi talas napada.

Predsednik Trump je ranije rekao: "Mi smo spremni da održimo ovaj odgovor sve dok sirijski režim ne zaustavi korištenje zabranjenih hemijskih agenasa".

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je učešće britanskih snaga u akciji, rekavši da "nije bilo praktične alternative upotrebi sile". Istakla je da se napadi ne odnose na "promjenu režima".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je također potvrdio da je njegova zemlja učestvovala u vojnoj operaciji.

- Hemijsko oružje je masakriralo na desetine muškaraca, žena i djece - kazao je Macron prošle sedmice o napadu u Dumi pojasnivši da je "crvena linija pređena", navodi se u izvještaju Radija Slobodna Evropa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo