Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 14:16 |

Suđenje Radeljašu i drugima nastavljeno ulaganjem materijalnih dokaza optužbe

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Predočavanjem i ulaganjem materijalnih dokaza optužbe, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Esedu Radeljašu, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću, Jusufu Čauševiću i Damiru Hadžiću, koji se terete za zloupotrebe u sarajevskoj općini Novi Grad.

Zastupnik optužbe u tom predmetu, tužitelj Senad Osmić predočio je brojne materijalne dokaze, uključujući dokaze o kretanju u službi optuženih, te dokumenta/pismena - rješenja, odluke, sporazume, zaključke, naloge, zahtjeve, punomoći i druga akta općinskih službi i drugih nadležnih organa u vezi s inkriminacijama sadržanim u optužnici.

Višesatno predočavanje prikupljenih materijalnih dokaza, izvršeno je hronološkim slijedom, odnosno u skladu s dinamikom procedura i dešavanja, opisanih u činjeničnom supstratu optužnog akta.      

Budući da optužba raspolaže enormnim brojem materijalnih dokaza (830 materijalnih i oko 200 potrepljujućih dokaza), njihovo predočavanje i ulaganje bit će nastavljeno i na narednom ročištu.

Branitelji drugo i trećeoptuženog, advokati Sadik Hota i Sabina Hota-Ćatović prigovorili su višekratno na način prezentiranja dokaza, navodeći da se zastupnik optužbe upušta u tumačenje dokaza, te insistitrajući na njihovom čitanju.

Inače, akteri tog slučaja (akcija 'Blok') terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za oko 50.000 KM, te da ga vrati Općini za više od milion KM, tačnije za 1.033.500 KM.

Prema optužnici, Radeljaš je spornu parcelu dobio na trajno korištenje, uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta, nakon čega je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog 'eksproprijacije'.

Optužnica Radeljaša, nekadašnjeg vijećnika, skupštinskog zastupnika i ministra, te osnivača Stranke za bolje Goražde tereti za krivična djela - ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Jasmina Horo, bivša pomoćnica općinskog načelnika Novog Grada, tereti se za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, bivši pravobranitelj te lokalne zajednice, Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne odnose u toj općini i Damir Hadžić, bivši načelnik općine Novi Grad terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Inače, Radeljašu se u sklopu istog postupka sudi i po optužnici koja ga tereti da je kao zastupnik u Skupštini KS novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM, namijenjen isključivo za finansiranje Bosanske stranke (BOSS), usmjerio na svoj privatni račun, te na taj način oštetio BOSS i pribavio nezakonitu korist koju je usmjerio na otplatu vlastitog bankovnog kredita.

Taj predmet, u kojem se tereti za zloupotrebu položaja i pranje novca, u međuvremenu je spojen s predmetom koji je protiv Radeljaša i drugih  pokrenut radi spomenutih "sumnjivih poslova" u općini Novi Grad.

Nastavak suđenja Radeljašu i drugima zakazan je za 19. april.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana