Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 12:01 |

KCUS - Kontrola rada medicinskog osoblja i kvalitetnija zdravstvena usluga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - U cilju unapređenja rada s pacijentima, te kvalitetnijih zdravstvenih usluga, početkom godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) osnovan je "Tim link medicinskih sestara-tehničara", koji vrši svakodnevni nadzor rada medicinskog osoblja na svim klinikama.

Tim od četiri sestre i jednog tehničara direktno je uključen u kontrolu provođenja i poštivanja postojećih protokola i procedura u KCUS-u.Tim link čine Dženana Hrustemović, Azra Čamdžić, Adnan Šehić, Azra Muzurović i Mediha Kujović.

Po riječima Azre Čamdžić, osnovni zadatak link tima jeste aktivno učešće u poboljšanju organizacije rada medicinskog osoblja na svim klinikama, što u konačnici rezultira efikasnijom i kvalitetnijom zdravstvenom uslugom.

- U proteklih nekoliko mjeseci urađeno je mnogo na sprečavanju intrahospitalnih infekcija, kontroli  higijene u operacionim salama i svim prostorijama, higijeni aparata i medicinske opreme, kontroli transporta i odlaganja medicinskog otpada. Koordinacija rada laboratorije za kontrolu bolničkih infekcija poseban je segment djelovanja, kojem se posvećuje maksimalna pažnja - kazala je Čamdžić.

Dženana Hrustemović je kazala da je ovo prvi put da se u KCUS-u ovako detaljno i predano radi na utvrđivanju mogućih propusta u radu i da se odmah reaguje i popravlja.

- Svakodnevno obilazimo sve klinike KCUS-a, te vršimo nadzor nad svim aktivnostima koje se odvijaju. Zaista se ulažu maksimalni napori u detekciji eventualnih propusta i nedostataka, kako bismo našim bolesnicima omogućili najbolje uvjete liječenja tokom boravka u KCUS-u - istakla je Hrustemović.

Adnan Šehić kazao je da je formiranje tima link sestara najbolji pokazatelj brige o pacijentima. 

- Posebna pažnja posvećena je pristupu i ophođenju medicinskog osoblja prema pacijentu. Kroz rad link tima lakše ćemo uočiti moguće nedostatke i raditi na njihovom otklanjanju - naveo je Šehić.

Kvalitet rada u sestrinskoj praksi, u protekle dvije godine, znatno je unaprijeđen. Urađeni su značajni pomaci u pogledu poštivanja pravila bolničke higijene i smjernica za prevenciju intrahospitalnih infekcija.

Azra Muzurović ističe da link sestre imaju odgovoran i veoma ozbiljan zadatak. Ona navodi da se svaki uočeni propust detaljno  analizira i provode se mjere sprječavanja istih.

Poa riječima Medihe Kujović, zahvaljujući razumijevaju i podršci menadžmenta aktivno se provodi program edukacija medicinskog osoblja.

- Pravilno usavršavanje i razmjena iskustava sa kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova su veoma bitni za naš rad. Raduje nas da je menadžment to prepoznao i da u tom smislu imamo podršku, bez koje ne bismo mogli  - istakla je Kujović.

Link sestre podnose Izvještaj o radu, jedanput sedmično, te su direktno odgovorne glavnoj sestri KCUS-a i generalnoj direktorici KCUS-a.

KCUS kao najveća zdravstvena ustanova zbrinjava pacijente iz cijele Bosne i Hercegovine. U Kliničkom centru se dnevno urade hiljade pretraga i zahvata, saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo