Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 11:07 |

Poziv svim borcima da se priključe Savezu boraca FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Upravni odbor Saveza boraca FBiH uputio je poziv svim borcima koji tragaju za svojim pravima da se priključe Savezu boraca FBiH, te da kroz institucije sistema jedinstveni, traže sistemska i trajna rješenja Zakonom definisana za sve borce sa prioritetom rješavanja nezaposlenih demobilisanih boraca.

U tom cilju, UO Saveza boraca održao je sastanak sa predstavnicima kampa ispred bivšeg sjedišta Vlade FBiH - Nazila Velića sa delegacijom, saopćeno je iz UO Saveza boraca FBiH.

UO Saveza, kao glavni prioritet u svojim aktivnostima stavlja donošenje Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i upućuje poseban zahtjev svim kantonima da u što kraćem roku razmotre upućeni tekst zakona, daju svoju suglasnost i tako omoguće razmatranje i usvajanje tog zakona u Federalnom parlamentu.

Do usvajanja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, UO Saveza boraca traži od Vlade Federacije BiH usvajanje uredbe o osnovnom osiguranju za saborce.

U cilju rješavanja i zbrinjavanja svakog nezbrinutog borca i dolaska do potrebnih podatka UO Saveza inicirat će izradu ličnog kartona svakog borca koji će sadržavat pokazatelje o materijalnom i statusnom stanju borca (pripadnost jedinici, vrijeme provedene, da li je borac živ ili je umro, zaposlen i gdje, nezaposlen, penzionisan, broj djece sa podacima o njihovom školovanju, zaposlenosti i gdje, nezaposlenosti, broju djece boraca i boraca koji su napustili BiH, i drugi potrebni pokazatelji koji će omogućiti realnu potrebu i stanje svakog borca), stoji u saopćenju.

U funkciji kvalitetne realizacije izrade ličnih kartona boraca UO Saveza boraca tražit će od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata pregled svih kategorija pripadnika OS u skladu sa Zakonom i njihove izvorne nazive kako ih je definisao zakon, pregled prava za svaku kategoriju u skladu sa postojećim Zakonskim rješenjima, pregled broja pripadnika OS po kategorijama u skladu sa Zakonom koji je definisao ko čini sastav OS, sa preciznom naznakom spiskova do kraja 1995. godine i spiskova osoba koje su ostvarile pravo pripadnosti OS nakon 1995. po osnovu Upravnog postupka ili na neki drugi način i po istom principu dati pregled poginulih i ranjenih pripadnika OS.

UO Saveza traži i pregled broja ranjenih i poginulih na borbenim linijama, pregled broja invalida koji su stekli status RVI po osnovu ranjavanja na borbenim linijama, pregled broja invalida koji su ostvarili status RVI a nisu ranjeni na borbenim linijama i osnove po kojima su dobili taj status, kao i sve druge potrebne pokazatelje sa kojima ministarstvo raspolaže a koji će pomoći i omogućiti realne i tačne informacije o svakom borcu, tačnom i realnom broju pripadnika OS RBiH.

UO Saveza boraca traži od parlamenta FBiH da usvoji Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog interesa za FBiH kako bi se stvorile pretpostavke za postojanje jedne zajedničke boračke organizacije i jedinstvenog predstavljanja boraca.

Upravni odbor Saveza boraca Federacije BiH čestitao je Dan Armije RBiH svim borcima pripadnicima Armije RBiH i konstatirao da je država BiH bila i ostala na prvom mjestu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Karić: Ovo je pravi put za rješavanje prava demobilisanih boraca

Savez boraca FBiH i JOB: Zakon o pravima demobilisanih boraca treba usvojiti

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli