Ekonomija     | 13.04.2018. 07:31 |

Vanjskotrgovinska komora BiH otvara predstavništvo u Istanbulu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Prvo predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) u inostranstvu bit će otvoreno danas u İstanbulu.

Predstavništvo će svečano otvoriti predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, najavljeno je iz VTKBiH.

Pored brojnih visokih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske, među kojima su ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skuptine BiH Šefik Džaferović i mnogih drugih, učešće na svečanoj ceremoniji su potvrdili i zvaničnici Republike Srbije među kojima je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Svečanom otvaranju će prisustvovati i eminentni privrednici iz Republike Turske koji već posluju ili planiraju poslovati s bh. kompanijama.

S obzirom na značaj turskog tržišta, predstavništvo Komore će imati veliku ulogu u jačanju i intenziviranju međusobne saradne BiH i Republike Turske, te će biti od pomoći privrednicima dvije zemlje u bržem i jednostavnijem uspostavljanju kontakata i ugovaranju poslova, kao i pri rješavanju nastalih problema.

Očekuje se da će bh. privrednici zahvaljujući tom predstavništvu uspjeti plasirati svoje proizvode ne samo na tursko, već i na nova tržišta. Pored plasmana proizvoda, predstavništvo ima zadatak i da putem direktnih kontakata, kao i organiziranjem sastanaka, prezentacija, okruglih stolova i tome slično, na najbolji mogući način promovira potencijale Bosne i Hercegovine i privuče veći broj investitora iz Republike Turske, navodi se u saopćenju iz VTKBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Najmanje 27 ljudi poginulo u požaru u noćnom klubu u Istanbulu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana