Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 20:30 |

Izložba opreme službi za zaštitu i spašavanje u organizaciji Općine Centar

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 12.aprila (FENA) - U susret Danima Općine Centar Sarajevo, koji se brojnim manifestacijama obilježavaju od 2. do 9. maja, općinska Služba civilne zaštite izložila je danas opremu koja služi pri zaštiti i spašavanju u slučaju prirodnih i drugih nesreća, a koje djeluju u sklopu civilne zaštite Općine Centar.

Građanima su u Radićevoj ulici prezentirane aktivnosti i oprema kojom raspolažu Služba za zaštitu od požara (DVD Bjelave), Služba za medicinsku pomoć (Dom zdravlja Centar Vrazova), Crveni križ Općine Centar, Služba za spašavanje na vodi, pod vodom i u prirodi (Gorska služba spašavanja), kao i deminerski tim Federalne uprave Civilne zaštite.

- Građani se danas mogu upoznati o protivpožarnoj zaštiti, zatim o rizicima prilikom obilaska planinskih područja i tehnikama spašavanja, a  sutra će biti organizirana i praktična obuka iz pružanja prve medicinske pomoći. Posjetiocima su pružene besplatne usluge kontrole šećera u krvi i mjerenje krvnog tlaka. Osim toga, prezentirane su i metode i rad humanitarnog deminiranja, kao i praktična upotreba bespilotnih letjelica – dronova – kazao je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar Vahid Bećirević.

Sutra će biti prikazani primjeri spašavanja sa visina, pružanje prve pomoći sa transportom, kao i gašenje požara vatrogasnim aparatima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana