Svijet     | 12.04.2018. 18:56 |

Fabrice Fries izabran za novog direktora AFP-a koji ima gubitak 4,8 miliona eura

FENA Internet

PARIZ, 12. aprila (FENA) -  Fabrice Fries u četvrtak je izabran za novog čelnika Agence-France Presse nakon iznenadnog odlaska aktuelnog direktora Emmanuela Hooga.

Fries, bivši direktor komunikacija kompanije Publicis Consultants  i član francuske nacionalne revizorske agencije, jedini je kandidat koji je ostao u utrci za taj položaj nakon što je Hoog odustao od izbora na treći mandat.

Hoogova objava, za koju tvrdi da je učinio zbog nedostatka podrške vlade, pojavila se kao iznenađenje upravo u vrijeme dok je upravni odbor trebao razgovarati s dvoje kandidata sa sužene  liste nakon što je u januaru objavljen konkurs za direktora.

Fries je izabran nakon trećeg kruga glasanja u upravnom odboru, koji uključuje predstavnike francuske štampe, vlade i osoblja  AFP-a.

Uoči današnjeg trećeg i završnog kruga glasanja, novinari u sjedištu AFP-a u Parizu izveli su dvosatni prekid rada u znak protesta zbog onoga što sindikati strahuju da je pokušaj ubrzavanja izbora željenog kandidata. 

Tijelo koje zastupa urednički kolegij, SDJ, saopćilo je da je "iznenađeno i zabrinuto odlukom da se nastavi s procesom selekcije, koji je izgleda bio prinudan".

Fries (58) je ranije bio izvršni direktor francuske medijske grupe Vivendi i reklamne  firme Havas.

On je studirao na univerzitetima  Berkeley i Harvard u Sjedinjenim Državama, kao i na elitnoj francuskoj  Ecole Nationale d'Administration (ENA), i predvodio je  Publicis Consultants do 2016.

AFP finansijski podržava francuska država, ali je njegova nezavisna uređivačka politika garantirana aktom parlamenta.

Agencija je prijavila neto gubitak od 4,8 miliona eura za prošlu godinu, u okviru godišnjeg računa koji je potvrdio upravni odbor u ovoj sedmici, te nakon gubitka od 5,5 mlliona eura u 2016. godini.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bira se 'Hercegovac godine'

AFP na saslušanju u Senatu odlučno negirao pristranost u izvještavanju o ratu na Bliskom istoku

Direktor kosovske Policije: Povećali smo prisustvo specijalne jedinice na sjeveru Kosova

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana