Najave     | 17.04.2018. 10:53 |

U Sarajevu Međunarodna konferencija 'Procesuiranje genocida u BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saradnji s Pokretom "Majke enklava Srebrenice i Žepe", uz podršku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) 18. i 19. aprila 2018. godine organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom "Procesuiranje genocida u BiH".

Međunarodni krivični sud je svojim zatvaranjem ostavio ogromnu količinu dokumentacije, ali i presude koje su unaprijedile međunarodno pravo. Jedno od najznačajnijih naslijeđa MKSJ su presude za genocid.

Najznačajnijia presuda koju je donio MKSJ je presuda u predmetu Radislav Krstić 19. aprila 2004. godine.

Konferencija će biti ekspertnog karaktera, a učešće će uzeti sve strane u postupku u predmetu Radislav Krstić, tužilaštvo, odbrana te predsjedavajući Žalbenog vijeća u predmetu Krstić Theodor Meron, koji je i aktuelni predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Pored direktnih sudionika iz predmeta Krstić, učešće na konferenciji će uzeti studenti prava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Studenti će izvesti simulaciju suđenja (moot court trial) u žalbenom postupku pred MKSJ u hipotetičkom slučaju dokazivanja genocida. Simulacijom suđenja će predsjedavati Theodor Meron.

Slogan konferencije "Usudi se znati" ima za cilj isprovocirati znatiželju studenata, koji će dobiti priliku svoje predrasude o radu Haškog tribunalu suprotstaviti saznavanja činjeničnog stanja od strane direktnih sudionika haških procesa. Cilj uključivanja mladih u konferenciju je upravo suprotstavljanje medijske/političke propagande i činjenica, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana