Ekonomija     | 12.04.2018. 15:45 |

BBI i Grad Zenica osigurali povoljnu finansijsku liniju za privredne subjekte

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i izvršna direktorica BBI banke Emina Šišić potpisali su danas u Zenici ugovor za formiranje povoljne finansijske linije za privredne subjekte koji posluju na području tog grada.

Riječ je o zajedničkom projektu kojim je osigurana finansijska linija u iznosu pet miliona KM. Zahvaljujući subvenciji Grada Zenica, kompanije registrovane na području Grada sredstva iz te linije mogu realizovati u BBI banci po veoma povoljnoj, subvencioniranoj stopi od 0,97 posto.

Pokretanje te finansijske linije jedna je od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju, koju Grad Zenica provodi u cilju razvoja privrede Grada, novih zapošljavanja i zaustavljanja odlaska mladih ljudi.

Kasumović je izjavio da Grad Zenica poduzima niz mjera za poticaj privrede, a realizacija finansijske linije zasigurno će pomoći privrednicima da po povoljnim uvjetima unaprijede poslovanje, povećaju kapacitete kako bismo zaustavili odlazak mladih ljudi iz Grada.

- Zahvaljujući subvencioniranju dijela profitne marže, naši privrednici će imati na raspolaganju najpovoljnija sredstva na tržištu - kazao je Kasumović.  

Šišić je navela da taj model saradnje BBI banka već primjenjuje i u drugim općinama i kantonima širom države i pokazao se kao veoma uspješan.

- Do sada smo implementirali ili je u toku realizacija  12  linija sa općinama: Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar kao i sa Sarajevskim, Unsko-Sanskim i Bosansko-podrinjskim kantonom za što je izdvojeno više od 125 miliona KM. Ugovorom koji smo danas potpisali predviđeno je pet miliona KM za male privrednike naročito za razvojne projekte koji mogu donijeti novu vrijednost - rekla je Šišić.

Radi se o sredstvima koja su namijenjena subjektima male privrede sa područja Grada Zenica, a posebno za povećanje postojećih kapaciteta ili unapređenja usluge, novih zaposlenja ili korištenja sredstava u svrhu održavanja tekuće likvidnosti, saopćeno je iz BBI banke.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo