Ekonomija     | 12.04.2018. 15:05 |

Zvizdić i Radev: Poslovnim forumima uvezati privrednike BiH i Bugarske

FENA Saopćenje

SOFIJA/SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sofiji s predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom o unapređenju bilateralnih odnosa, uvođenju direktne aviolinije Sarajevo-Sofija te organiziranju poslovnih foruma da bi se uvezali privrednici dvije zemlje.

Na sastanku je istaknuto da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Bugarske dobri i da nema otvorenih pitanja te da postoji obostrani interes za produbljivanje saradnje posebno na području ekonomije.

Zvizdić je predsjednika Bugarske informirao о aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, kao i vanjsko-političkim prioritetima BiH kazavši da Vijeće ministara ostaje opredijeljeno za EU i NATO put te da aktivno podržava sve regionalne inicijative i procese koji doprinose izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu i ubrzavaju euroatlantske integracije regije.

Predsjednik Radev je podsjetio je da Bugarska prva država koja je priznala BiH i od tada nastavlja da podržava BiH te je čestitao na predaji Odgovora na Upitnik Evropske komisije izražavajući nadu da će za vrijeme trajanja bugarskog predsjedavanja Unijom BiH dobiti odgovor EK-a.

Bugarski predsjednik pozdravio je rad Vijeća ministra BiH na reformama te pohvalio rast turizma u BiH, posebno industrijsku granu koju treba podsticati.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador BiH u Bugarskoj Radomir Bogdanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se i s predsjednicom Komiteta za vanjsku politiku Parlamenta Bugarske Dzhemom Grozdanovom, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Vijeća ministara BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo