Ekonomija     | 12.04.2018. 14:42 |

Pošte BiH, Srbije, Crne Gore potpisali sporazum o PostPak usluzi

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 12. travnja (FENA) – U sklopu Međunarodnog sajma u Mostaru, u četvrtak su predstavnici javnih poštanskih operatora Pošte Srbije, Pošte Crne Gore, BH Pošte, Pošta Srpske i Hrvatske pošte Mostar potpisali Sporazum o razmjeni otkupnih PostPak poštanskih pošiljaka.

 Potpisivanjem ovoga sporazuma nastavlja se dobra regionalna suradnja, a planirano je da usluga PostPak komercijalo bude dostupna korisnicima u regiji već od srpnja 2018.godine.

 Uvođenjem nove PostPak usluge otvaraju se granice i mogućnosti slanja prekograničnih otkupnih pošiljaka, što će kupovinu proizvoda putem Interneta učiniti još bržom i povoljnijom.

 Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Mostar Mate Rupčić rekao je kako se uvođenjem nove postpak usluge građanima BiH, Crne Gore i Srbije donosi mogućnost prekogranične kupovine roba i usluga preko Interneta bez plaćanja unaprijed.

Dodao je kako se plaćanje obavlja prilikom dostave pošiljke na kućnu adresu.

- Prekogranična razmjena otkupnih pošiljaka će se obavljati sukladno carinskim propisima svake država iz koje dolaze potpisnici ovog sporazuma- kazao je Rupčić.

 Istaknuo je kako su Pošte u regiji prepoznale ove trendove te su stvorili uslugu koja je prvenstveno namijenjena građanima BiH, Srbije i Crne Gore.

-Vjerujem kako će cijena otkupne pošiljke biti prihvatljiva i da će građani profitirati od korištenja ove usluge u budućnosti –zaključio je predsjednik.

Direktor Funkcije usluga Pošte Srbije Goran Đerić izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, te je istaknuo kako je sporazum od velike važnosti ne  samo za Poštu Srbije i pošte u regiji već kako je to osnovni postulat suradnje i razmjene pošiljaka svih poštanskih uprava u Svijetu.

-Ovo je korak više, ovo je doprinos poštanskih uprava gospodarskom razvoju povećanju elektronske trgovine i povećanju prometa između država koje su danas potpisnici – dodao je Đerić.

Izvršni direktor Pošte Crne Gore Ivan Kalezić rekao je kako će sporazum omogućiti građanima i gospodarstvenicima s područja država da nastave suradnju te da osvoje nova tržišta u regiji.

 Dodao je kako je na gospodarstvenicima da iskoriste šansu koju su im pošte regije omogućile.

 Izvršnog direktora za poštanski promet BH Pošte Neziran Đogoza rekao je kako će sporazum, kako javnim operaterima, tako i građanima omogućiti da sudjeluju i dobiju kvalitetniju uslugu.

Direktorica Pošta Srpske Jasminka Krivokuća rekla je kako je današnji dan dokaz ujedinjenja, ističući kako su zajednički sklopili sporazum kako bi ojačali sektor i uvećali prihode i usluge.

- Ovo je tek potpisani sporazum. Moramo izvršiti aplikacije, uraditi aplikativna rješenja i informatička zajedno s našim carinskim službama kako bi to funkcioniralo, a kako bi građani bili zadovoljni- istaknula je.

 Govoreći o korištenju usluge PostPak, Krivokuća je naglasila kako će pošiljka koja je naručena iz Srbije doći u roku dva dana, što je do sada trajalo pet do sedam dana, s tim da se pošiljka stalno gubila.

 Ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić rekao je kako ovo jedan dobra primjer suradnje koji treba slijediti i u drugim područjima.
 
-Na ovaj se način pokazuje da na ovim područjima ima dobre volje i ideje, suradnju treba podržavati i ići u tom pravcu - kazao je.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u petak u Mostaru

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta