Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 14:05 |

Srebrenica: Obilježavanje 25. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 12. aprila (FENA) - Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović danas je prisustovala obilježavanju 25.godišnjice od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici.

- Okupili smo se danas da obilježimo 25.godišnjicu stradanja, 25.godišnjicu zločina nad nevinim žrtvama na igralištu. Nažalost, ovakvih mjesta je mnogo u BiH, i na nama je obaveza da dostojanstveno obilježavamo datume, govorimo, branimo i širimo istinu o dešavanjima 90-tih godina - kazala je potpredsjednica FBiH, podsjećajući da je istina da su Bošnjaci kao evropski narod na kraju 20. vijeka doživjeli genocid.

Mahmutbegović je istaknula da narod koji je doživio tragediju, nije u sebi razvio mržnju ni prema jednom narodu niti osjećaj i potrebu za osvetom, te dodala da Bošnjaci na dostojanstven način nose svoj bol i tragediju očekivajući pravdu za svoje žrtve.

- Zločin nije jednako jedan narod, zločin ima počinioca, zločin ima ime i prezime, i na pravosudnim organima je da presude i konačno donesu mir porodicama koji su izgubili svoje najmilije. Mi ne možemo promijeniti prošlost, ne možemo vratiti naše mrtve, ali možemo gledati u budućnost na način da budemo jedinstveni. Od naših komšija očekujemo da poštuju žrtvu i da se suočimo sa istinom o zločinu, i na bazi te istine gradimo budućnost na miru i prosperitetu za našu djecu i buduće generacije. Očekujem da će istina biti pričana i da će počinioci zločina odgovarati za ono što su uradili. Da se nikad i nikome ne ponovi ovakav zločin – kazala je potpredsjednica FBiH.

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković tokom obraćanja prisutnima je kazao da su na današnji datum stradli ljudi iz Podrinja.

- Najveći broj žrtava je iz Vlasenice, Zvornika, Bratunca i Srebrenice. Ovo je prilika da se prisjetimo zločina koji su se desili Bošnjacima prije 1995. godine. Na nama je obaveza da se sjećamo nevino ubijenih žrtava, mi se nećemo umoriti tražeći pravdu. Ovdje je zločin izvršen nedaleko od policijske stanice u Srebrenici, ali nikad niko nije saslušao ni jednog svjedoka, pa čak ni preživjelu žrtvu Hasana Hasanovića. Ponovo pozivamo nadležne da procesuiraju odgovorne za zločin 12.aprila 1993.godine – kazao je Tabaković.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić naglasio da se mora živjeti sa sjećanjima na nevino ubijene žrtve.

Na 25. godišnjici zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici prisustovale su „Žene u crnom“ iz Beograda.

Staša Zajović kazala je da je bol neizreciva i da je tragično negiranje odnosno minimiziranje brojnih zločina.

- Naš zadatak je da nikad ne prestanemo da uznemiravamo vlast države iz koje dolazimo i pružamo poruku porodicama. Djeca su došla na igralište da se malo poigraju i da zaborave ratne užase. Na mjestu koje je trebalo da bude zaštićeno od međunarodnih zajednice, nažalost, umjesto igre, našli su svoju smrt. Najstrašnije je što Vojska RS nije odgovarala, to je ogromna mrlja, ne samo na međunarodnoj pravdi, mislim na sve države, a prvenstveno na odgovornost srpskih oružanih formacija koje su sve radile pod dejstvom režima Slobodana Miloševića – kazala je Zajović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta