Ekonomija     | 12.04.2018. 13:22 |

Nastaviti izradu Okvirne strategije za promociju i privlačenje stranih ulaganja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. travnja (FENA) –  Vlada FBiH prihvatila je informaciju o nastavku izrade Okvirne strategije za promociju i privlačenje direktnih stranih ulaganja u BiH za razdoblje od 2016. do 2020. godine i potvrdila opredjeljenje za nastavak ove aktivnosti.

Okvirna strategija je dio Projekta Svjetske banke, odnosno IFC, pod nazivom "Poboljšanje poslovnog okruženja i olakšavanje pristupa inostranim tržištima".

Federalna vlada je na sjednici 30.1.2017. godine imenovala svog predstavnika u Radnoj grupu za izradu Strategije, što su učinile i druge institucije u BiH, izuzev Vlade Republike Srpske, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Prema stavu Vlade RS, potrebno je prethodno donijeti strateški dokument vezan za strana ulaganja u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH, te u tom kontekstu navodi da je Narodna Skupštine Republike Srpske 23.6.2016. godine donijela Strategiju podsticanja stranih ulaganja u Republiku Srpsku za razdoblje 2016.-2020. godina.

Nadalje, Vlada Republike Srpske je putem Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, u pisanim obraćanjima Agenciji za promociju stranih ulaganja (FIPA) istaknula kako je formiranje svih tijela u sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH preduvjet za sudjelovanje njihovih predstavnika u izradi Strategije.

Činjenica je da se nastavak aktivnosti u izradi ovog važnog dokumenta ne može riješiti bez predstavnika svih upravnih razina. No, činjenica je i da ni u jednom dokumentu Vijeća ministara BiH nije naveden takav preduvjet za izradu Okvirne strategije.

Imajući u vidu izuzetan značaj za BiH nastavka aktivnosti na izradi Strategije, Vlada FBiH predlaže da predstavnici RS ponovo budu pozvani da sudjeluju u radu Radne grupe.

Federalna vlada ističe da se radi o krucijalnom dokumentu za poboljšanje poslovnog okruženja i pristup inozemnim tržištima i da vlade entitetske i državne razine trebaju osnaživati makroekonomsku stabilnost države kroz jačanje i uspostavljanje normativno institucionalne suradnje u kreiranju boljeg poslovnog okruženja kako za domaće, tako i za strane investitore.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu