Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 11:55 |

Izetbegović: Armija RBiH jedna od velikih vojski u historiji ratovanja (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila velika po broju boraca, ali je sasvim sigurno jedna od velikih vojski u historiji ratovanja, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa šehidskog mezarja Kovači u Sarajevu.

Izetbegović  je danas odao počast i položio cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH u povodu obilježavanja 13. godišnjice 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH.

- Armija RBiH se oduprla daleko moćnijem, brutalnom agresoru, izvukla remi u toj borbi i definitivno je moralni pobjednik - naglasio je Izetbegović.

Istakao je da su šehidi i poginuli borci dali svoje živote da Bosne i Hercegovine bude.

- Iako se BiH ne razvija onom brzinom kako mi želimo, i kako su oni željeli, nje ima i razvija se. Treba pogledati kako se ovdje živjelo prije deceniju i dvije, mi smo faktični pred ulazom u integracije koje nam garantiraju stabilnost i perspektivu - rekao je Izetbegović.

Naveo je da se nema načina da se dovoljno uzvrati ljudima koji su se borili za BiH, ali da stoji činjenica da nema države na svijetu koja toliko izdvaja sredstava iz budžeta za brigu o braniocima.

- Bilo je ratova diljem svijeta, nigdje se na svijetu ne izdvaja toliko sredstava, po glavi stanovnika, kao u Federaciji BiH. To je svakog radnog dana 2,6 miliona KM, naša privreda treba toliko da izdvoji za te ljude - kazao je Izetbegović.

Također, naglasio je da unutar tih sredstava ima prostora da budu pravičnije raspoređena, ali da se ne smije i neće desiti da borac Armije RBiH onemoća, a da nema primanja.

- Mora dobiti penziju, mora se država pobrinuti o čovjeku koji je, naprimjer, stariji od 60 godina i mi ćemo to sigurno uraditi - poručio je Izetbegović. 

Odavanje počasti, polaganje cvijeća i učenje hatma-dove poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu dio je aktivnosti u povodu obilježavanja 13. godišnjice 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH, kojima su prisustvovali predstavnici institucija vlasti BiH, Federacije BiH, kantona, općina i predstavnici boračkih organizacija.

Ranije je u Zenici otvorena izložba ''Domovina u srcu'' u okviru koje su postavljena naoružanja, oprema, fotografije, ratne zastave, amblemi, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike BiH i 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/1643

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1r1AF8cedNjk76I7I_EJvbrZVb3bIG7Vv?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'