Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 19:17 |

Crnadak i Erjavec o saradnji BiH i Slovenije

FENA Saopćenje

LJUBLJANA/SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas, tijekom dvodnevne radne posjete Republici Sloveniji sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom.

Na sastanku, koji je održan u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije u Ljubljani, je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije dobri, da dvije države imaju niz zajedničkih interesa, a nastavlja se i uspon vanjskotrgovinske razmjene koja je u prošloj godini prvi put zabilježila suficit na strani BiH. Istaknuto je da će Slovenija nastaviti davati potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu u Europsku uniju.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, a posebno učešću u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, Centralnoeuropske inicijative (CEI), Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), Bledskog foruma i drugih. Naglasio je da Bosna i Hercegovina  veliku pozornost daje političkom dijalogu sa Europskom unijom i da je privržena principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU.

Ministri su istaknuli da se dvije države međusobno podržavaju kad je riječ o kandidaturi u međunarodnim organizacijama i rješavanju bilateralnih otvorenih pitanja, a razgovarano je i o situaciji u regiji i svijetu.

Ministar Crnadak će sutra u Ljubljani sudjelovati u radu „Kreativnog foruma Ljubljana“, koji će biti održan u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Unije za Mediteran, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta