Svijet     | 11.04.2018. 17:52 |

WHO: 500 sirijskih pacijenata sa simptomima izlaganja otrovnim hemikalijama

FENA Internet

ŽENEVA, 11. aprila (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) duboko je zabrinuta izvještajima o sumnjivom korištenju otrovnih hemikalija u gradu Douma u sirijskoj regiji Istočna Guta.

Sudeći po izvještajima partnerskih zdravstvenih organizacija, tokom granatiranja Doume u subotu u zdravstvene objekte prebačeno je oko 500 pacijenata koji su pokazivali simptome koji se pojavljuju nakon izlaganja otrovnim hemikalijama. Posebno su bili izraženi znaci teške iritacije sluzokože, problemi s dsianjem i prekidi u radu centralnog nervnog sistema, saopćio je danas WHO.

Javljeno je da je više od 70 ljudi koji su se krili u podrumima preminulo, od kojih su 43 smrtna slučaja povezana sa simptomima sličnim onima nakon izlaganja otrovnim hemikalijama. Dvije zdravstvene ustanove također su navodno bile mete takvih napada, navodi WHO.

- WHO podsjeća strane u sukobu na njihovu obavezu da se suzdrže od napada na medicinske ustanove i osoblje u skladu rezolucijom 2286 Vijeća sigurnosti UN-a. Svako korištenje hemijskog oružja kako bi se nanijela šteta ljudima nelegalno je po međunarodnom pravu. Globalne norme protiv hemijskog oružja odražavaju posebno gnušanje zbog posljedica po najstarije, najslabijie i najmlađe kategorije stanovništva - navodi se u saopćenju. 

- Svi bismo trebali biti zgranuti ovim užasnim izvještajima i slikama iz Doume. WHO zahtijeva trenutni neometani pristup toj regiji kako bi pružio medicinsku zaštitu napadnutim ljudima, procijenio zdravstvene posljedice i uručio sveobuhvatni odgovor na polju javnog zdravstva - izjavio je dr  Peter Salama, zamjenik generalnog direktora WHO za hitne reakcije. 

WHO trenutno koordinira odgovor zdravstvenih organizacija prema ljudima raseljenim iz Istočne Gute i izražava spremnost da pruži i veću pomoć novim dostupnim regijama u Istočnoj Guti čim mu se odobri pristup.

WHO i njegovi partneri pružaju pomoć u liječenju trauma: medicinske potrepoštine i opremu za zdravstvenu zaštitu, medicinske konsultacije i integrirane službe zdravstvene zaštite, postnatalnu i porodiljnu brigu, vakcinaciju i nadzor širenja bolesti, saopćeno je u srijedu iz WHO-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu