Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 16:18 |

Mešković: Nismo zadovoljni sa godinama zatvora za Šešelja

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 11. aprila (FENA) - Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković izjavio je danas da je prvostepena presuda Vojislavu Šešelju bila katostrofalna i nepovoljna za žrtve i BiH.

- Drugostepena pravosudna presuda je nešto malo popravila stanje, jer je Šešelj proglašen krivim i odgovornim, te je osuđen za zločin protiv čovječnovosti. Teška je to kvalifikacija i to je jedan od prvih zvanične politike Srbije 90-tih koji je osuđen za zločin protiv čovječnosti. Naravno, nismo zadovoljni sa godinama zatvora, ali u suštini treba sačekati da bude odaslata presuda u pisanoj formi, presudu dobro analizirati, izučiti i dati je na izučavanje obrazovanim institucijama i generacijama. U potpunosti nismo zadovoljni,  ali dobro je što je popravila određeno stanje, bilo bi najpogubnije da je potvrđena prvostepena presuda – kazao je Mešković Feni.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu danas je izreklo presudu Vojislavu Šešelju te ga osudilo na 10 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, a koju je već odslužio.¸

Mešković ističe da nema osobe koja može biti zadovoljna drugostepenom presudom Vojislavu Šešelju.

- Možemo biti zadovoljni samo u dijelu u kojem se odnosi da je kriv, da je proglašen krivim. Nismo zadovoljni u potpunosti i kaznom zatvora – naglasio je Mešković.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo