Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 15:39 |

Žene Srebrenice: Presuda Šešelju sramotna i razočaravajuća

FENA

TUZLA, 11. aprila (FENA)- Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić ocijenila je sramotnom drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju, koju je danas u Haagu izreklo Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu, te ga osudilo na 10 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, a koju je već odslužio.

Kaže da je razočarana visinom kazne od deset godina koja je Šešelju izrečena u drugostepenom postupku, ocijenivši Haški tribunal odnosno Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove političkim.

- Toliko godina se borimo za pravdu i istinu, ali pravde nema. Da su ga osudili za šest općina, znamo šta bi se sve povlačilo, Srbija bi bila odgovorna da je izvršila agresiju na BiH i Hrvatsku -ističe Ćatić.

Potcrtala je da još traga za sinom, kao i mnoge porodice za svojim članovima, a zločinci se puštaju na slobodu.

Dodala je da je Šešelj tokom suđenja omalovažavao  sud, provocirao žrtve i vrijeđao, a na kraju je dobio sramotnu presudu.

Članica Udruženja Žene Srebrenice Vasvija Kadić, koja je u proteklom ratu izgubila tri brata i oca, poručila je da je današnja presuda porodice žrtava ubila psihički, ali i moralno.

- Živimo u nadi da se osuđuju zločinci, da buduće generacije znaju šta se dešavalo, ali nažalost pravda nikada nije zadovoljena kada je u pitanju visina kazne koja se izriče - ističe Kadić.

Ocijenila je da nadležni sudovi djeluju pod utjecajem politike, što je poražavajuće za žrtve genocida, ali i njihove porodice.

Šešelj je proglašen krivim po tačkama 1, 10 i 11, odnosno za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na sigurnost kao zločina protiv čovječnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

UG 'Žene Srebrenice' sutra organizira mirne proteste u Tuzli

Žene Srebrenice traže ubrzanje procesa ekshumacija i identifikacija žrtava

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta