Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 15:18 |

Predsjedništvo SDP BiH će na idućoj sjednici razmatrati Platformu za mir

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Delegacija Socijaldemokratske partije BiH, predvođena predsjednikom Nerminom Nikšićem, održala je sastanak sa predstavnicima agencije Catholic Relief Services (CRS) koji su predstavili projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) PRO-Budućnost i Plan aktivnosti za implementaciju Platforme za mir 2018.-2022.

Kako je saopćeno iz SDP-a BiH, navedeno je da će Platforma za mir i prateći Akcioni plan biti razmatrani na sljedećoj sjednici Predsjedništva SDP-a, te je izražena zahvalnost delegaciji CRS-a na želji za pokretanjem inkluzivnih procesa izgradnje mira i povjerenja u BiH.

Na sastanku je, ističe se, zaključeno da i dalje treba graditi slobodu, pravdu i razumijevanje među bh. građanima, u čemu je SDP siguran i pouzdan partner, što decenijama dokazuje kroz svoju multietničku supstancu i fokusiranost na prava svih građana u BiH.

Platformu za mir je u junu 2017. usvojilo Vijeće ministara BiH, dok je, nedugo zatim, primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je prvi korak ka usvajanju tog dokumenta u oba doma PSBiH.

Platformu su podržala i sva tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici iz svih većih stranaka u PSBiH, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, više od 60 načelnika lokalnih zajednica u BiH i drugi. Platformu je, u ime Međureligijskog vijeća u BiH, u februaru 2018. potpisao i episkop hercegovačko-zahumski i primorski vladika Grigorije.

PRO-Budućnost je projekt USAID koji u 70 opština u BiH realizuje CRS, u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH, saopćeno je iz SDP-a. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo